Največji knjigotržec v državi Whitcoulls je po pokolu, ki se je zgodil v sredini marca, umaknil mednarodno uspešno knjigo za samopomoč s podnaslovom Protistrup za kaos, ki jo je profesor psihologije na univerzi v Torontu Jordan Peterson objavil lani. Še istega leta je pri založbi Družina izšla tudi v slovenskem prevodu Nikija Neubauerja s spremno besedo Žige Turka.

Po poročanju novozelandskih medijev 12 pravil za življenje tudi ni več mogoče najti v Whitcoullsovi spletni trgovini, kjer pa je še zmeraj mogoče kupiti Petersonove druge knjige.

"Ob izjemno motečem gradivu"
"Žal 12 pravil za življenje trenutno ni na voljo, kar je odločitev, ki jo je Whitcoulls sprejel ob izjemno motečem gradivu, ki je zaokrožilo pred in med napadi ter po njih v Christchurchu," so zapisali pri knjigotržcu v sporočilu, ki ga je objavil New Zealand Herald.

"Kot podjetje, ki resno jemlje svojo odgovornost do naše skupnosti, menimo, da bi bilo v tem trenutku napačno podpirati avtorja. Opravičujemo se, da vam je ne moremo prodati, vendar cenimo vaše razumevanje," so še zapisali pri Whitcoullsu, ki pa se sicer ni takoj odzval na prošnjo za komentar, čemu je bila knjiga umaknjena iz prodaje.

Jordan Peterson je lansko jesen gostoval tudi v Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija
Jordan Peterson je lansko jesen gostoval tudi v Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija

Javnost je postala pozorna na Petersona po tem, ko ni hotel pri poučevanju uporabljati na Univerzi v Torontu zapovedanih spolno nevtralnih zaimkov. Predavanja in knjižne uspešnice so mu prinesli mednarodni sloves, nekateri ga imajo za trenutno najvplivnejšega javnega intelektualca zahodnega sveta. Predvsem pa je postal slavni predstavnik desnice, ki s svojimi izjavami sproža številne polemike.

Knjiga 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos je pri založbi Družina izšla v slovenskem prevodu Nikija Neubauerja s spremno besedo Žige Turka. Foto: Družina
Knjiga 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos je pri založbi Družina izšla v slovenskem prevodu Nikija Neubauerja s spremno besedo Žige Turka. Foto: Družina

Pri Whitcoullsu sicer niso razkrili, kako natanko povezujejo Petersona ali njegovo knjigo s tragedijo v Christchurchu, vendar številni menijo, da je odločitev za umik iz prodaje povezana s fotografijo avtorja in njegovega oboževalca. Na posnetku, ki je nastal letošnjega 19. februarja na dogodku v Aucklandu na Novi Zelandiji, Peterson čez ramo drži moškega, odetega v majico z napisom Sem ponosen islamofob. Leta 1962 rojeni Peterson je pred kratkim sklenil turnejo, v okviru katere je predaval v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Strelec iz Christchurcha, sicer samooklicani beli supremacist, je pred napadom objavil 74-stranski manifest, ki predstavlja njegovo politično ideologijo in motive za napad, vendar se pri tem ni skliceval na Petersona ali njegovo delo.

Tudi brez cambriške štipendije
Z Univerze Cambridge v Angliji so na začetku tega tedna sporočili, da so se po vnovičnem pregledu Petersonovega dela odločili za umik ponudbe štipendije. Potegoval se je namreč za dvomesečno štipendijo na enem izmed univerzitetnih oddelkov, kamor naj bi se odpravil oktobra, vendar se je vodstvo odločilo za preklic prvotnega pozitivnega odgovora. Peterson je za to potezo krivil pritisk študentskih skupin. "Po dodatnem pregledu njegovega dela smo jo preklicali," je o preklicu ponujene štipendije povedala tiskovna predstavnica univerze Tamsin Starr in zanikala, da bi šlo za posledico pritiska študentov.


Ob Petersonovem gostovanju v Ljubljani se je z njim pogovarjala Špela Kožar.

V LJUBLJANI GOSTOVAL JORDAN PETERSON