Foto: Dominic Winter Auctioneers
Foto: Dominic Winter Auctioneers

Really and Truly: A Book of Literary Confessions (Res in resnično: Knjiga literarnih izpovedi) je šla na dražbo pri hiši Dominic Winter Auctioneers. Zanjo so si nadejali iztržiti do 6800 evrov, prodana pa je bila za dobrih 23.600 evrov. Med avtorji, ki so v knjigi delili svoja mnenja ter presojali literarne sodobnike in predhodnike, je tudi pisateljica Virginia Woolf (1882–1941).

Standardiziran vprašalnik z 39 vprašanji
Knjiga je nastala tako, da so izbrane avtorice in avtorji odgovorili na 39 vprašanj – med drugim tudi o tem, kdo je najboljši doslej živeči pisec proze in kdo je najslabši živeči angleški dramatik. Avtorji so tako zapisali tudi svoja razmišljanja o "največjih genijih" literarnega sveta in "najslabših angleških romanopiscih". V dotični knjigi zbrane, na roko zapisane odgovore, so podali med letoma 1923 in 1927.

Poleg Virginie Woolf so na vprašanja med drugim odgovorili tudi Rebecca West, Rose Macaulay, Hilaire Belloc in Stella Benson – pravzaprav je svoje odgovore podalo več avtoric kot avtorjev. Prav tako je bila med njimi angleška romanopiska in dramatičarka Margaret Kennedy (1896–1967). In prav njen vnuk William Mackesy je na dotično knjigo naletel med urejanjem njene zapuščine. Po njegovem mnenju so "najverjetneje neizogibno" najbolj zabavni izrazi nenaklonjenosti.

Del odgovorov Virginie Woolf. Foto: Dominic Winter Auctioneers
Del odgovorov Virginie Woolf. Foto: Dominic Winter Auctioneers

Joyce precenjen v očeh sodobnikov
Za najbolj precenjena živeča angleška avtorja so sodelujoči ocenili D. H. Lawrencea in Jamesa Joyca. "Zanimivo je, kako se mnenja spremenijo, še posebej, kako malo so zdaj omenjeni tedaj najbolj znameniti avtorji," je še dodal pisateljičin vnuk.

Knjiga je "unikaten literarni dragulj", je povedal Chris Albury iz omenjene dražbene hiše, pri čemer mu je najbolj všeč, koliko razkriva v tako malo besedah. Virginia Woolf je na primer za najboljšega živečega angleškega kritika literature izbrala T. S. Eliota (1888–1965). In tudi sicer pisateljica izda zelo veliko o svojih literarnih naklonjenostih in nenaklonjenostih, še navaja BBC.