Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Letošnji prvi letnik zbirke, poimenovane Zvezdna Beletrina, prinaša Malega princa z novim prevod Jaroslava Skrušnyja, Alico v čudežni deželi v prevodu Milana Dekleve in Ostržka, ki ga je prevedla Dušanka Zabukovec. Ponatisnili so tudi Butalce Frana Milčinskega in Pridi, mili moj Ariel Mire Mihelič.

Programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger pravi, da je nova zbirka kot nikoli doslej nastajala načrtno in z roko v roko z mladimi bralci. Te so med drugim povprašali za mnenje tako o platnicah kot imenu in ilustracijah nove zbirke, pri založbi pa so prisluhnili njihovemu mnenju.

Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

V osveženem prevodu
Številne knjige iz zbirke so nastajale že pred stoletjem in se sto let tudi že berejo, a so po besedah Štegra takšne, ki se zmeraj berejo, saj "v sebi nosijo nekaj več". Tudi prevedene niso prvič, a ker se je slovenski jezik v tem času zelo spreminjal, so zdaj izšle v novih prevodih, pri slovenskih knjigah pa so "obzirno posodobili jezik", saj se je slovenski jezik v zadnjih stotih letih zelo spreminjal. Želi si, da bi knjige mladim, ko jih preberejo, služile kot izhodišče za njihova nadaljnja raziskovanja. Zbirko Zvezdna Beletrina tudi zaradi tega spremlja posebna spletna stran z zabavnimi nalogami in igrami tako za bralce kot učitelje.

Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Nekatere knjige so izšle tudi z novimi ilustracijami, spet druge spremljajo prvotne. Nove naslovnice so plod sodelovanja med ilustratorjem Damijanom Stepančičem in oblikovalcem Luko Mancinijem. Stepančič je povedal, da je vanje poskušal "vgraditi bralski virus", za katerega upa, da bo bralce spremljal skozi celotno zbirko. Naslovnice je opisal kot sodobne, komunikativne in tudi provokativne, njihov namen pa je tudi, da bralce pritegnejo h knjižni polici.

"Brez branja smo samo lutke"
Urednica zbirke in učiteljica slovenščine Anita Dernovšek pravi, da zbirka mladim bralcem ponuja, da postanejo boljši, razmišljajoči bralci, h kritičnemu razmišljanju pa jih spodbujajo že naslovnice.

"Brez branja smo samo lutke," je rekla Anita Dernovšek. Podobno meni tudi Šteger, ki je dodal, da je mogoče svobodo soustvarjati tudi prek knjig. "Ko beremo knjige, na neki način beremo svobodo, ki jo nosimo v sebi."