Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

NUK že dlje časa deluje kot dvojna knjižnica, saj poleg klasičnih storitev, kot sta izposoja in čitalnica, kar je trenutno zaprto, ponuja tudi nekaj spletnih storitev na daljavo. Poleg informacijske podpore uporabnikom, na primer o delovanju knjižnice in gradivih ter pomoči pri njihovem iskanju, imajo na voljo elektronske vire, vsem članom oziroma študentom pa ponujajo gradivo tudi prek oddaljenega dostopa.

NUK deluje kot dvojna knjižnica, saj  ponuja tudi nekaj spletnih storitev na daljavo. Foto: Wikipedia
NUK deluje kot dvojna knjižnica, saj ponuja tudi nekaj spletnih storitev na daljavo. Foto: Wikipedia

Staro časopisje, zemljevidi, vedute, razglednice, knjige ...
Kot je povedal Žiga Cerkvenik iz NUK-ove službe za prireditve in odnose z javnostjo, imajo tudi Digitalno knjižnico Slovenije (dLib), kjer objavljajo digitalizirano gradivo, predvsem staro časopisje, zemljevide, vedute, razglednice, tudi knjige, ki so dostopne vsakomur brez prijave. Po njegovih besedah je okrog 80 odstotkov starega časopisja že digitaliziranega in prosto dostopnega na dLibu. Gre za staro periodiko, dnevno časopisje, vse tisto, kar ni avtorsko zaščiteno. Med to po njegovih besedah spada tudi nekaj knjig slovenskih klasičnih avtorjev in nekaj učnih virov.

Sorodna novica Domače branje v času samoosamitve

Cerkvenik je za potrebe študijskega in raziskovalnega dela v obstoječih razmerah izpostavil tudi elektronsko bazo člankov oziroma oddaljen dostop do "velike palete ponudnikov znanstvenega časopisja oziroma akademskih baz podatkov, člankov, virov, ki so vsakemu članu dostopne tudi iz domačega naslanjača".

Komunikacija med starši, knjižničarji in učitelji
"V zadnjem času dobivamo veliko sporočil staršev, da iščejo knjige za domače branje, ki pa niso dostopne, tako da smo poslali priporočilo, da tudi učitelji uporabljajo našo digitalno knjižnico in gradivo, ki je javno dostopno vsem, čeprav so javne ustanove zdaj zaprte," je povedal. V tem času, ko zaposleni v NUK-u delujejo od doma, so v navezi tudi z učitelji in jim poskušajo pomagati pri učnem procesu, je še dodal Cerkvenik.

Tudi Mladinska knjiga, Modrijan in Rokus Klett za učenje na daljavo
Tudi nekatere založbe so se za potrebe šolarjev, ki se v teh dneh učijo na daljavo, odločile za podobno potezo kot NUK. Med založbami, ki so omogočile dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv na portalih, so Mladinska knjiga, Modrijan in Rokus Klett. Na razpolago so vsem učiteljem in profesorjem ter učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo.

Sorodna novica Sally Rooney: Pogovori s prijatelji/Normalni ljudje

24 ur na dan dostopna knjigarna in knjižnica Biblos
Tudi spletna knjigarna in knjižnica Biblos omogoča dostop do knjig na daljavo. Omogoča izposojo ali nakup e-knjige, dostopna je 24 ur na dan vse dni v tednu, kako in na katerih napravah deluje, pa je mogoče izvedeti na samem portalu. Knjižnica Biblos, v katero se je mogoče včlaniti prek spleta na portalu Cobiss, trenutno omogoča izposojo največ štirih knjig, ki so za lažje iskanje razporejene po zvrsteh. Med najbolj branimi so v zadnjem tednu knjige Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Jezero Tadeja Goloba, Luciferka Svetlane Makarovič, Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, Zvezda večera Susan Elizabeth Phillips in Pogovori s prijatelji Sally Rooney.

Enkrat na teden na voljo izbrana knjiga ali članek
Tukaj pa so tudi nekateri posamični ponudniki, ki ponujajo dostop do gradiva prek spleta. V zavodu za založništvo, produkcijo scenskih, interdisciplinarnih in vizualnih del ter za izobraževanje in raziskovanje Maska iz Ljubljane so se odločili, da v branje vsak ponedeljek na spletu ponudijo izbrano knjigo iz Maskine založbe oziroma izbran članek iz časopisov Maska. Z začetkom tedna so kot prvo ponudili knjigo Politična zgodovina bodeče žice filozofa in predavatelja na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji Oliverja Razaca, ki se v svojem delu posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah.

Da ne bo zmanjkalo pravljic za lahko noč
Pravljice in pesmice v oblaku pa ponuja spletna stran Pančkov svet, pri kateri so se odločili za podaljšanje mesečne naročnine naročnikom. Še pomembnejše pa je, da so se odločili vsem staršem malčkov olajšati dneve v znamenju ukrepov zaradi koronavirusa tako, da so do nadaljnjega odprli brezplačen dostop do posnetkov, ki jih je trenutno več kot 900.