Avtorica je na današnji predstavitvi poudarila, da nobenega od treh romanov ne bi napisala, če bi ne bila v novinarski službi. To se po njenih besedah morda sliši paradoksalno, glede na to, da ji ta vzame veliko časa,
Avtorica je na današnji predstavitvi poudarila, da nobenega od treh romanov ne bi napisala, če bi ne bila v novinarski službi. To se po njenih besedah morda sliši paradoksalno, glede na to, da ji ta vzame veliko časa, "ampak na srečo omogoča dopust", ki ga izkoristi za to, da se preseli v vzporedni svet. Foto: Osebni arhiv/Mojca Širok

Na knjižne police prihaja tretji in sklepni roman Praznina kriminalistične trilogije novinarke in dolgoletne dopisnice Mojce Širok. Knjiga, podobno kot njeni predhodnici Pogodba in Evidenca, znova vzbuja obilo pozornosti.

Naslovnica romana Praznina. Foto: Mladinska knjiga
Naslovnica romana Praznina. Foto: Mladinska knjiga

Ko je izšla Pogodba, za katero je leta 2017 prejela knjižno nagrado modra ptica in bila nominirana za kresnika, se ji še sanjalo ni, "da bo na stara leta odšla tja, kjer je bila pred 30 leti, torej spet na mesto dopisnice", nam je zaupala v intervjuju pred dvema letoma. "Iz Rima sem se leta 2016 vrnila, da doma tudi ostanem. A če bi ostala v Ljubljani, verjetno ne bi pisala tretjega dela, Bruselj pa je nov vir novega navdiha in tvori tudi trilogijo mojega profesionalnega življenja," je opisala.

V središču tretjega dela trilogije je Bruselj, njeno trenutno dopisniško mesto
Po Rimu in Ljubljani se s Praznino podaja v Bruselj kot vir navdiha in še enega pomembnega mesta njenega dopisništva. Tokrat je v središču pozornosti belgijska mafija, za katero avtorica ugotavlja, da je izjemno rodoviten teren, ker teme pozna, pa si "lahko izmišljuje vse možnosti".

Tudi tokrat je njena knjiga povezana z njenim novinarskim delom, saj se je v zadnjem obdobju na podlagi ugotovitev organov pregona profesionalno ukvarjala z narkomafijo, ki tihotapi kokain iz Južne Amerike prek antwerpenskega pristanišča v Evropo. Zgodbo tako po besedah avtorice prepletata narkomafija v Antwerpnu in kriminal belih ovratnikov v Bruslju.

Mojca Širok, Bruselj: V Belgiji svarila pred nevarnostjo kokainskih mafijskih kartelov

Glavna tema knjige se prepleta z njenim vsakodnevnim delom dopisnice
"Ključni zaplet knjige je v tem, da nevidne sile izkoristijo epidemijo covida za postpandemične olajšave," piše v napovedi Mladinske knjige ob izidu knjige. "V katero smer bo šla zakonodaja, kaj bo prepovedano in kaj ne, na koncu požigosajo države članice in njihovi politiki. Tega, kako države porabljajo evropski denar, na primer, v 90 odstotkih ne nadzoruje Bruselj, ampak vsaka država sama s svojimi organi pregona, s svojimi sistemi nadzora. Ampak ko gre kaj narobe, je vsega kriv Bruselj," pa je avtorica razkrila v intervjuju za revijo Bukla.

Kot del trilogije nosi tudi Praznina soroden slog in format pisanja – zgodba poteka v treh dneh in vsak dan sestavlja 17 poglavij, povzet po njenem prvem romanu Pogodba, ki je izšel leta 2018 in prejel nagrado modra ptica. "Tudi prizorišča v vseh treh romanih so resnična, na njih se seveda dogajajo izmišljene zgodbe z izmišljenimi ljudmi, ampak v resnici so vsi ti kraji, vse te lokacije, bari, ceste tam, celo drevesa," je povedala avtorica na predstavitvi knjige.

V nadaljevanju ne izključuje novih publicističnih podvigov. Z urednico pri Mladinski knjigi Nelo Malečkar, s katero sodeluje tudi s svojo trilogijo, načrtuje ljubezenski roman z naslovom Ne bom se več jokala. "In morda bo v njem ob ljubezni tudi kakšen kriminal," sklene.

Mojca Širok: Sklepni roman kriminalne trilogije Rim Ljubljana Bruselj