Zaradi prenove Vodnikove domačije bo letos Otroški knjižni festival potekal v parku Sveta Evropa pred Cankarjevim domom. Foto: Facebook/Vodnikova domačija
Zaradi prenove Vodnikove domačije bo letos Otroški knjižni festival potekal v parku Sveta Evropa pred Cankarjevim domom. Foto: Facebook/Vodnikova domačija

Po besedah Katje Preša, vodje programov za otroke na Vodnikovi domačiji, ki festival organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom, z Otroškim knjižnim festivalom vsako leto sklenejo program za otroke, ki ga čez leto pripravljajo na Vodnikovi domačiji. Letos so se zaradi selitve pri snovanju festivala povezali s Cankarjevim domom, zato bo program najobširnejši doslej tako po vsebinah kot tudi prostorsko.

Letošnji, 9. festival bo v primeru lepega vremena večinoma potekal v parku pred Cankarjevim domom, če bo vreme slabo, pa v veliki sprejemni in po manjših dvoranah Cankarjevega doma.

V parku bodo ves dan stale stojnice 20 založb, ki bodo ponujale knjige za otroke in mladostnike, program pa bo ob 10. uri uvedla predstava za najmlajše Katje Povše Zlati ključek z lutkami in predmeti gospodične Bazilike. Pol ure pozneje bo v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu na ogled ena najstarejših predstav za otroke, ki je nastala po motivih ljudske pripovedke Repa velikanka v izvedbi Gledališča Lalanit.

Med glasbenimi dogodki je Katja Preša opozorila na koncert oziroma improvizirani interaktivni nastop Urha Mlakarja in Igorja Kune, na katerem bodo oživeli literarni liki, s koncertom pa bodo tudi tradicionalno sklenili festival. Letos bo na koncertu, ki je namenjen zlasti družinam, nastopil Otroški pevski zbor RTV Slovenija. Pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec in ob spremljavi pianista Klemena Golnerja bodo izvedli tako manj znane kot zimzelene pesmi, denimo iz Bratovščine Sinjega galeba in Kekca.

Organizirali bodo tudi več delavnic, med katerimi bo med drugim delavnica znanstvene ilustracije, ki bo sledila vodstvu po razstavi v Vrtincu sprememb, odprti v Galeriji CD.
Tudi letos bodo pripravili ugankarsko-literarni kviz za družine, na katerem se bodo tradicionalno med seboj pomerile ekipe otrok in odraslih. Tradicionalno pa bodo gostili tudi enega od mladinskih avtorjev, letos bo to večkrat nagrajena Jana Bauer.