Mario Vargas Llosa, prvi južnoameriški dobitnik ugledne Nobelove nagrade za književnost.  Foto: EPA
Mario Vargas Llosa, prvi južnoameriški dobitnik ugledne Nobelove nagrade za književnost. Foto: EPA

Vargas Llosa, ki ima špansko državljanstvo, je PEN obtožil vmešavanja v špansko notranjo politiko.

"Naš zaslužni predsednik in pisatelj, ki ga vsi beremo in občudujemo, se je za ta korak odločil v prepričanju, da se je mednarodni PEN zavzel za katalonsko neodvisnost ‒ politično stališče, ki ga sam ne podpira," je v današnji izjavi zapisal predsednik Mirovnega odbora mednarodnega združenja literatov Marjan Strojan.

Združenje izrazilo podporo voditeljema katalonskih civilnodružbenih gibanj
Strojan je dodal, da se je pisatelj, Nobelov nagrajenec za književnost leta 2010, za izstop iz mednarodnega PEN-a odločil po tistem, ko je združenje izrazilo podporo voditeljema katalonskih civilnodružbenih gibanj Jordiju Cuixartu in Jordiju Sanchezu, ki sta bila aretirana oktobra 2017, ter zahtevalo njuno izpustitev. "Mirovni odbor mednarodnega PEN-a v celoti podpira to zahtevo, ker trdno verjame, da ne glede na politiko, nenasilna civilna akcija sama po sebi ne more biti kaznivo dejanje proti državi. A vendar je v Španiji lahko," je dodal Strojan.

Več členov zakona, vključno s 155. členom španske ustave, namreč po Strojanovem pojasnilu dovoljujejo oblastem, da lahko skoraj vsak organiziran izkaz političnega nestrinjanja obravnavajo kot dejanje upora, zlasti ko je pod vprašajem delitev države.

Ogorčenje nad nasiljem španske policije
Medtem "ko so naša mnenja glede katalonske neodvisnosti lahko zelo različna", pa so s tem, ko so izrazili ogorčenje nad nasiljem španske policije na predvečer katalonskega referenduma in s podporo zaprtima katalonskima voditeljema civilnodružbenih gibanj, ostali zvesti svojemu poslanstvu, torej braniti svobodo izražanja in govora, je še zapisal Strojan.