Letošnji plakat, ki ga je ilustrirala Photini Stephanidi. Foto: IBBY
Letošnji plakat, ki ga je ilustrirala Photini Stephanidi. Foto: IBBY

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, dan rojstva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, za mednarodni dan knjig za otroke razglasila na mednarodnem kongresu leta 1966 v Ljubljani.

"Jaz sem knjiga, preberi me"
Vagelis Iliopulos
je letošnjo poslanico odprl z besedami: "Jaz sem knjiga. Ti si knjiga. Vsi smo knjige. Moja duša je zgodba, ki jo pripovedujem. Vsaka knjiga pripoveduje svojo zgodbo ... Vsaka izmed nas je edinstvena. Vsaka od nas je upravičena do tvojega spoštovanja, do tega, da jo bereš brez predsodkov, do mesta v tvoji knjižnici."

"O meni imaš lahko svoje mnenje. Prebrano lahko raziskuješ, presojaš, imaš tudi pripombe. Lahko me vrneš na polico ali pa me stisneš tesno v svoj objem in z menoj odpotuješ zelo daleč. Toda nikoli ne dovoli, da me kdo vrže stran ali da me pošlje na drugo polico. Nikoli ne zahtevaj mojega uničenja in ne dovoli niti, da to stori kdo drug," je ob tem pozval mlade bralce. Celotno poslanico, ki jo je v slovenščino prevedla Jelena Isak Kres, lahko preberete tukaj.

Tokratni mednarodni dan knjig za otroke poteka pod geslom
Tokratni mednarodni dan knjig za otroke poteka pod geslom "Jaz sem knjiga, preberi me". Foto: Reuters

Zaznamovanju tega mednarodnega dneva se tudi letos pridružujejo Slovenska sekcija IBBY, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, revija Otrok in knjiga ter Sekcija za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP). Prireditev bo v sredo, 5. aprila, zvečer v prostorih DSP-ja.

Sorodna novica Slovenski avtorji na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu bodo znani junija

Po pozdravnih nagovorih predstavnikov vseh soorganizatorjev bosta v. d. direktorice Javne agencije za knjigo (JAK) RS Katja Stergar in kurator slovenskega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu Miha Kovač predstavila stanje, načrte in obete za gostovanji Slovenije na sejmih v Frankfurtu 2023 in Bologni 2024, so zapisali na spletni strani Slovenske sekcije IBBY. Ob tem so opozorili na poseben sklad, ki so ga ustanovili na mednarodni ravni za otroke v stiski na kriznih območjih.

France Bevk, prvi slovenski avtor mednarodne poslanice
Slovenskim ustvarjalcem so poslanico prvič zaupali že leta 1968, ko jo je napisal pisatelj France Bevk, dve leti pozneje pa pisateljica Ela Peroci. Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak, plakat pa je ustvaril Matjaž Schmidt. Leta 2020 je čast pripadla pisatelju Petru Svetini, ki je pri pripravi plakata sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.