Transparent z enega od protestov v Ljubljani. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Transparent z enega od protestov v Ljubljani. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Prejšnji teden so lokalci z glasovanjem knjižnici preprečili podaljšanje finančne pomoči, povezane z davki na nepremičnine, je poročal časnik Bridge Michigan. Trenutno ima tako knjižnica zagotovljena sredstva samo do konca prvega četrtletja naslednjega leta. Ko bo ta denar pošel, bodo prisiljeni zapreti vrata, je za omenjeni časnik potrdil predsednik odbora Larry Walton. Knjižnica ima sicer v skupnosti tudi vlogo onkraj zgolj izposoje knjig: lokalni prebivalci tja prihajajo uporabljat wi-fi, med drugim pa je v njej tudi sejna soba, v kateri so izglasovali ukinitev sredstev.

Maia Kobabe v grafičnem romanu Gender Queer: a Memoir opiše svojo izkušnjo z javnim razkritjem nebinarnosti. Avtobiografsko delo je bilo povod za gonjo proti knjižnici v Jamestownu. Foto: Lion Forge
Maia Kobabe v grafičnem romanu Gender Queer: a Memoir opiše svojo izkušnjo z javnim razkritjem nebinarnosti. Avtobiografsko delo je bilo povod za gonjo proti knjižnici v Jamestownu. Foto: Lion Forge

"Naše knjižnice so prostor za branje, za druženje, za zbiranje, za študij in učenje. Saj so vendar srce vsake skupnosti," je za Guardian komentirala direktorica Zveze michiganskih knjižnic Deborah Mikula. "Kako lahko to preprosto kar izgubimo?"

"Predvsem zagovarjamo dostopnost," je dodala, češ da knjižnica ponuja vsebine, ki nagovarjajo nekatere pripadnike skupnosti, drugih pa ne. "Poskrbeti hočemo, da bodo knjižnice varovale pravico do branja."

Afera v Jamestownu se je začela s pritožbo na račun knjige izpod peresa nebinarnega avtorja_ice, a se je kmalu razrasla v pritožbo na račun knjižnice same. (Maia Kobabe v grafičnem romanu Gender Queer: a Memoir opiše svojo izkušnjo z javnim razkritjem nebinarnosti). Od tistega trenutka naprej se je na sestankih odbora knjižnice začelo pojavljati več ducat občanov, ki so zahtevali, naj knjigo umaknejo iz knjižnice. Razraslo se je tudi v pritožbe na račun drugih knjig z LGBTQ temami.

Noben direktor ne zdrži pritiska
Zaradi nadlegovanja in obtožb "indoktriniranja" otrok je odstopila tudi direktorica knjižnice. V odstop je bil prisiljen tudi njen naslednik Matt Lawrence. V knjižnici so sicer privolili v to, da bodo knjigo umaknili pod pult za izposojo, ne nameravajo pa je umakniti iz ponudbe. "Odbor ne bo prepovedoval knjig," je Walton prejšnji teden povedal za tiskovno agencijo Associated Press.

Marca letos so domovanja v okolišu knjižnice prejela anonimno pismo, ki je opozarjalo na "pornografski" grafični roman ter na dodajanje "transspolnih" in "gejevskih" knjig v knjižnico. "To je podkurilo še več ljudi, ki so začeli hoditi na sestanke odbora in se pritoževati," je povzel Walton. "Skrb javnosti naj bi bila, da bodo take knjige zmedle otroke."

Kazen za pokončnost
Ker se vodstvo knjižnice ni hotelo ukloniti zahtevam krajanov, so ti začeli kampanjo proti podaljšanju financiranja ustanovo. Skupina Konzervativci Kamestowna je delila letake, ki so knjigo Gender Queer opisali kot delo z "izjemno nazornimi spolno obarvanimi ilustracijami z osebama istega spola", direktorja knjižnice obtoževali "promoviranja LGBTQ ideologije" in pozivali, naj bodo knjižnice "varni in nevtralni prostori za otroke". Ista skupina na Facebooku oglašuje, da se borijo za "nedotakljivost nuklearne družine, kot si jo je zamislil Bog".