Odločitev je enaindevetdesetletni Kundera sprejel skupaj s soprogo Vero, so sporočili iz knjižnice. Knjige, rokopise in dokumente bodo iz njunega pariškega stanovanja na Češko prepeljali jeseni. "Mislim, da knjige sodijo v knjižnico. Zato je logično, da sem jih podaril Moravski državni knjižnici," je ob donaciji povedal Kundera.

Leta 1929 v Brnu na Češkem rojeni Kundera je bil leta 1950 izključen iz češke komunistične partije zaradi
Leta 1929 v Brnu na Češkem rojeni Kundera je bil leta 1950 izključen iz češke komunistične partije zaradi "protikomunističnih dejavnosti". Postal je tarča oblasti in iz takratne Češkoslovaške emigriral v Francijo. Leta 1979 so mu odvzeli češko državljanstvo, dve leti pozneje pa je postal francoski državljan. Češko državljanstvo so mu vrnili šele decembra lani. Foto: AP
Milan Kundera z ženo na fotografiji iz leta 2009, ko je dobil nagrado Fundacije Simone in Cino Del Duca za življenjsko delo. Foto: AP
Milan Kundera z ženo na fotografiji iz leta 2009, ko je dobil nagrado Fundacije Simone in Cino Del Duca za življenjsko delo. Foto: AP

Avtor uspešnic, med katerimi sta globalno znani vsaj Neznosna lahkost bivanja in Šala, se je rodil 1. aprila 1929 v Brnu, kjer je tudi odraščal. Leta 1975 je emigriral v Francijo. Danes ima tako češko kot francosko državljanstvo. Češki minister za kulturo Lubomir Zaoralek je pozdravil pisateljevo odločitev, donacijo pa označil kot velik dogodek.

Zasebna knjižnica Kundere obsega izdaje njegovih knjig v češčini in več kot 40 svetovnih jezikih – skupaj okoli 1000 knjig. V njej so tudi zbirka njegovih esejev, recenzij njegovih knjig z različnih koncev sveta, izrezki iz časopisov in fotografije, pa tudi risbe, ki jih je narisal Kundera.

Štirideset let ni bil češki državljan
Kundera se je v mladosti pridružil komunistični partiji, a so ga pozneje zaradi reformističnih pogledov, ki jih je izražal med in po Praški pomladi, iz nje izključili ter mu onemogočili delovanje. Postal je osovražena figura tedanje oblasti, posledično je leta 1975 odšel v Francijo, kjer je pozneje predaval na univerzah v Rennesu in Parizu. Leta 1979 so mu češke oblasti odvzele češkoslovaško državljanstvo, leto kasneje pa je postal francoski državljan. Češko državljanstvo mu je bilo vrnjeno lani.

V Franciji je nekaj časa še pisal v češčini, leta 1993 pa je prešel na francoščino, a ta dela se po presoji nekaterih kritikov ne morejo kosati s tistimi, nastalimi v pisateljevem t. i. češkem obdobju. Med njegovimi najbolj znanimi romani sta še Življenje je drugje in Valček za slovo. V svojih delih je Kundera vselej z jedko ironijo in tudi kritično obravnaval socialistično družbo in se zavzemal za osebno in ustvarjalno svobodo.

Moravska državna knjižnica v Brnu je bila ustanovljena leta 1958 in je druga največja tovrstna ustanova na Češkem, takoj za Nacionalno knjižnico v Pragi. Gradiva iz Kunderove knjižnice bodo bralcem primarno dostopna v digitalni obliki, da bi tako ohranili originale. Poleg tega bodo uredili Kunderovo čitalnico, kjer bodo potekala branja, pogovori in predstavitve knjig.