V Združenju slovenskih splošnih knjižnic so pojasnili, da so v ponedeljek prejeli mnenje ministrstva za kulturo, ki poslovanje knjižnic na prevzemnih mestih ne razume kot izjemo, v delujočih enotah pa čakajo na uradno pojasnilo.

Ministrstvo je svoje stališče do brezstične izposoje knjig spremenilo v ponedeljek. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Ministrstvo je svoje stališče do brezstične izposoje knjig spremenilo v ponedeljek. Foto: Radio Maribor/Pixabay

Dvig knjig ni "osebni prevzem blaga"?
Predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic Vesna Horžen je povedala, da so v združenju kot pripravo na drugi val epidemije covid-19 oblikovali smernice za delovanje knjižnic v primeru njihovega zaprtja. "Predvidena je bila tako imenovana brezstična izposoja gradiva, ki ga uporabnik predhodno naroči po telefonu. Ob vseh zaščitnih ukrepih in brez stika s knjižničarji bi gradivo uporabniki prevzemali na za to določenih mestih, npr. pred knjižnico, v predprostorih knjižnice ..." je pojasnila.

Smernice so predhodno posredovali tudi v vednost ministrstvu za kulturo, ki nanje ni imelo pripomb. Zapletlo se je v ponedeljek, ko so po besedah sogovornice na ministrstvo nekatere knjižnice posredovale dopis z odločitvijo enega od poveljnikov Civilne zaščite iz določene regije, ki je odločil, da prevzem knjižničnega gradiva na zgoraj opisan način ni mogoč.

Ministrstvo je po besedah Vesne Horžen v pojasnilu knjižnicam tej odločitvi sledilo in za združenje pripravilo odgovor, v katerem pojasnjujejo, da "izposojanja knjižničnega gradiva ne moremo šteti za osebni prevzem blaga, temveč je to storitev, ki se opravlja kot javna služba".

Zato poslovanje na prevzemnih mestih po mnenju ministrstva ni mogoče razumeti kot izjemo iz 19. alineje prvega odstavka 2. člena odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki določa, da prepoved ponujanja blaga in storitev ne velja za "osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki med 6. in 21. uro".

NUK-ova čitalnica je ta hip seveda zaprta, a ustanova še vedno omogoča dvig knjig na prevzemnih . Foto: BoBo
NUK-ova čitalnica je ta hip seveda zaprta, a ustanova še vedno omogoča dvig knjig na prevzemnih . Foto: BoBo

Kljub temu v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v Ljubljani, v Univerzitetni knjižnici Maribor in več drugih visokošolskih knjižnic, pa tudi v nekaterih splošnih knjižnicah, še naprej delujejo na prevzemnih mestih. Kot je povedala vodja oddelka za informacije in izposojo gradiva v NUK Damjana Vovk, tako še naprej poslujejo, ker za zdaj niso prejeli "uradne interpretacije, ki bi prepovedovala prevzemna mesta". Dodala je, da se na prevzemnih mestih pravzaprav ne izvaja izposoja, ki je sicer storitev, temveč zgolj prevzem vnaprej pripravljenega paketa knjig, in to ob upoštevanju vseh uradnih priporočil NIJZ, še dodatno pa gradivo sterilizirajo. Podobno brezstično poteka tudi vračanje knjig.

Vesna Horžen je povedala, da so bile knjižnice z mnenjem ministrstva seznanjene šele v ponedeljek popoldne, kar otežuje takojšnjo prilagoditev njihovega dela, hkrati pa po njenih besedah med knjižnicami tudi sicer obstajajo razlike v načinu delovanju. Nekatere so, denimo, popolnoma zaprte zaradi višje sile (karantena kolektiva, veliko število okuženih v lokalnem okolju...). V združenju upajo, da bo ministrstvo zgoraj zapisano mnenje spremenilo, "da bodo uporabniki ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov lahko prišli do gradiva na način brezstične izposoje".

Vse knjižnice se ne bodo mogle odzvati na enak način
Lahko torej pričakujemo uskladitve delovanja knjižnic v času drugega vala epidemije v prihodnje? Vesna Horžen meni, da popolnoma enotno delovanje knjižnic tudi v prihodnje ne bo mogoče. "Tudi če nam uspe, da bi ministrstvo spremenilo svoje stališče, to stališče ne bi bilo relevantno za knjižnice kot zavode lokalnih skupnosti ali kot pravilna razlaga odloka. Knjižnicam delovanje narekujejo tudi specifične razmere v njihovih okoljih, tako notranjih kot tudi zunanjih (lokalne skupnosti), zato so njihova ravnanja odvisna tudi od teh okoliščin," je pojasnila. Poudarila pa je, da so v večini knjižnic presodili, "da jih mnenje ministrstva za kulturo neupravičeno ovira pri izvajanju njihovega osnovnega poslanstva, sploh v teh časih, ko je knjiga tako pomembna za duha, kot je kruh za telo".