Foto: EPA
Foto: EPA

Vprašalni niz končujemo z odgovori s televizijskein radijske strani RTV-ja. Nina Zagoričnik, novinarka in voditeljica na Valu 202, avtorica tedenske oddaje Proti etru, spet ta dež, bi na svojo novoletno zabavo povabila enega od risanih likov, ki jih v reviji The New Yorker objavlja njen najljubši ilustrator. Bernarda Žarn, voditeljica na TV Slovenija, pa opisuje svoje leto kot poskus poezije še zelo učečega se poeta, med knjigami pa izpostavlja Bakhito pisateljice Veronique Olmi.

Več odgovorov o preteklem letu skozi knjige lahko preberete spodaj.

Nina Zagoričnik, novinarka in voditeljica

Foto: *cf
Foto: *cf

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Zygmunt Bauman: Identiteta.

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Zadnja leta me fascinirajo dela avtorjev, ki v svojih literarnih delih, v obliki esejev ali pogovorov, na zelo poseben način zajemajo vrednote iz klasičnih in sodobnih del (Italo Calvino, Ameriška predavanja).

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Splet, založniške predstavitve, kolumne, literarne revije, film, teater ali nagrade (The Man Booker Prize 2016: The Sellout, Paul Beatty).

Literarni junak, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: Enega od tistih risanih likov, ki jih v reviji The New Yorker objavlja moj najljubši ilustrator Jean-Jacques Sempé.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Claude Lévi-Strauss, Žalostni tropi.


Bernarda Žarn, TV-voditeljica

Foto: MK
Foto: MK

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Uf, samo eno moram izbrati? S težavo! Bakhita pisateljice Veronique Olmi me je navdala z globoko hvaležnostjo, da sem rojena ravno v tem času in na tem koncu sveta. Ali kot je dragoceno dejstvo, ubesedeno v romanu V imenu otroka Iana McEvana: “Slepa sreča, če prideš na svet s pravilno oblikovanimi organi na pravih mestih, če se rodiš ljubečim, in ne krutim staršem ali se zaradi geografskega ali družbenega naključja izogneš vojni ali revščini. In ti je zato veliko lažje biti kreposten.” No, vidite, pa že govorim o drugi knjigi! Nazaj k Bakhiti. Zgodba me je ganila tudi s potrditvijo spoznanja, da grozljivo trpljenje lahko ne zaledeni ali zakrkne srca – lahko ga odpre za najsvetlejše in najmehkejše sočutje in kljub strašnim lastnim ranam zmoreš reči (so)trpečemu: “Nikoli ne bom izpustil/a tvoje roke.”

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Ker se mi zdi, da je tako hitro minilo, da so se včasih dnevi in ljudje igraje rimali, spet drugič lovili pravi ritem, da so bili motivi včasih jasni, spet drugič megleni ... Recimo, da je šlo za poskus poezije še zelo učečega se poeta.

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Jih kupujem. In dobivam v dar. To se mi zdi najlepše darilo. In ker jih tudi izposojam, tole priložnost izkoristim za milo prošnjo: dragi prijatelji, znanci, če na kakšni polici najdete katero mojih knjig, pomagajte jim, da se vrnejo v svoj domov, tam, kjer so bile s podčrtovanji in opombami zaznamovane. In če imate kakšno fino za posodit – se tudi priporočam!

Literarni junak, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: Bronjo Žakelj, ki je avtorica in junakinja romana Belo se pere na devetdeset, bi z velikim veseljem spoznala. Pa z Aljošo Bagolo, ki je prav tako avtor in junak knjige Kako izgoreti, bi se tudi rade volje družila. Z njegovo Ivo pa tudi. No, Bronje in Aljoše ne bi povabila na zabavo, pač pa raje v kakšen bolj miren kotiček, ker bi se mi čas zdel preveč dragocen, da ga najprej ne bi izkoristila za poglobljen pogovor.
Zabavala pa bi se z Adamom Kayem, avtorjem in tudi junakom knjige Tole bo bolelo, skrivni dnevnik mladega zdravnika. Ob branju te knjige sem se mestoma prav na glas smejala. Bi se pa z Adamom prav tako z veseljem pogovarjala, njegova knjiga ni samo za smeh, seže tudi globlje.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Kakšno kriminalko Joja Nesboja se mi zdi, da bi morala prebrati zaradi splošne razgledanosti oz. razumevanja fenomena njihove popularnosti. A kaj ko je že življenje, ki ga živim, čisto dovolj napolnjeno z adrenalinom in mi ga v knjigah ni treba iskati.


Vabljeni tudi k branju drugih odgovorov iz rubrike Moje leto, moje knjige.