Foto: EPA
Foto: EPA

Polona Balantič, novinarka oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija, bi na svojo novoletno zabavo povabila Jeana Valjeana iz Nesrečnikov in vohuna Smileyja iz vohunskih romanov Johna le Carréja. Miša Molk, urednica in voditeljica, ki ji je mogoče prisluhniti v pogovorni oddaji Z Mišo, pa pravi, da prebere vse knjige na dah. Če ne gre, jih odloži. Pusti. "Da sanjajo druge bralce."


Več odgovorov o preteklem letu skozi knjige pa lahko preberete spodaj.

Polona Balantič, novinarka oddaj o kulturi

Foto: emka
Foto: emka

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Who Killed Hammarskjöld? The UN, The Cold War and White Supremacy in Africa zgodovinarke Susan Williams, ki je poskus rekonstrukcije še vedno nepojasnjenih okoliščin smrti generalnega sekretarja OZN-ja Daga Hammarskjölda leta 1961 in ki je spodbudila novo preiskavo dogodka leta 2015. Prav tako pa nisem mogla izpustiti iz rok zadnje knjige zgodovinarja Andreja Rahtena Po razpadu skupne države. Rahten kot v svojih prejšnjih knjigah v izjemno berljivem slogu piše o diplomatskem ozadju koroškega plebiscita. Knjiga se bere kot roman, je na trenutke tudi duhovita, saj so – čeprav mnogi verjetno ne bi verjeli – diplomatski viri v resnici izjemno hvaležno gradivo, ko gre za iskanje gradiva za anekdote, obenem pa ponudijo vpogled v zakulisje 'velike' politike.

Če pa pomislim na prebrano leposlovje, pa sem na dah prebrala Jančarjev roman In ljubezen tudi in pa Zolajevo Umetnino. Da, poskušam prebrati čim več klasik, ki bi jih že morala osvojit, pa jih še nisem

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: zgodovinopisje.

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Ko gre za izposojanje, sem običajno jaz tista, ki posoja knjige. Mislim, da si več kot ene knjige nisem izposodila od nobene osebe. Jih pa še vedno ogromno kupujem.

Literarni junak/inja, ki bi ga/jo povabila na svojo novoletno zabavo:
Jean Valjean iz Nesrečnikov Victorja Hugoja in pa – čeprav je nekdo tudi že to navedel – vohuna Smileyja iz vohunskih romanov Johna le Carréja, ker ravno berem njegovega Vohuna, ki je prišel s hladnega.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Bratje Karamazovi Dostojevskega in Podložnik Heinricha Manna.


Miša Molk, urednica in voditeljica oddaje Z Mišo

Foto: emka
Foto: emka

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Vse knjige preberem na dah. Če ne gre, jih odložim. Pustim. Da sanjajo druge bralce. Če pa je to nujen odgovor, potem Marguerite Duras, Zamaknjenost Lol V. Stein.
36 stop. na zemlji se je dvignilo na 40, ko sem jo brala.

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Če je to romam, potem roman! Tudi kriminalke so mi zelo blizu, vendar me morajo zapeljati tudi jezikovne bravure, slog pisanja in ne le zgodba sama.

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Knjig si ne izposojam. Jih kar imam. Ema Kugler pa je 'našla' mojo prazno polico. Od nje sem si izposodila kar tri knjige; Čingiz Ajtmatov Dan daljši od življenja, Tnalo istega avtorja in Zaziban dih Herte Müller.

Literarni junak/inja, ki bi ga/jo povabila na svojo novoletno zabavo:
S pravljičnimi junaki na žur, pa da vidim, kam se bodo poskrili kozlički, kje so moji copati, da preverim, ali me steklen čeveljček kaj tišči, in kdaj se bom v tej frki prebudila, da jo s Piko Nogavičko ucvreva čez ocean.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Mnogo njih je, ki se prašijo v moji knjižnici. Nekatere z razlogom, druge zaradi pomanjkanja časa. Je pa ena, ki jo berem, jo odložim in spet berem; nikdar je pa nisem prebrala do konca, Pisma prijatelju Luciliju, Seneka.

Vabljeni tudi k branju ostalih odgovorov iz rubrike Moje leto, moje knjige.