Foto: EPA
Foto: EPA

Polona Pačnik, umetnica za znamko PolonaPolona, opisuje leto z žanrom znanstvene fantastike. Esad Babačić, ki je bil lansko leto dobitnik Rožančeve nagrade za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg, bi se na novoletni zabavi pogovarjal z Aljošo Karamazovim. Sebastijan Pregelj, ki je lani postal prvi dobitnik Cankarjeve nagrade za najlepše leposlovno delo preteklega leta, pa je letos najbolj navdušen nad knjigo Ahmeda Burića: Ti je smešno, da mi je ime Donald?

Več odgovorov o preteklem letu skozi knjige pa lahko preberete spodaj.


Polona Pačnik, ilustratorka

Foto: Biblos
Foto: Biblos

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto:
Znanstvena fantastika. Žanr, ki mi je tako siten, da še tega ne vem, kje v KOŽ-u ga imajo spravljenega.

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig:
Letos sem si izposodila samo eno knjigo. Virus Tadeja Goloba. Od Marcela. Ker sem zelo zelo zelo malo hodila na obiske, da bi lahko videla, kaj ljudje doma berejo. Sem se že skoraj navadila na Amazonov Kindle (všeč mi je, ker lahko podčrtavam, ker si lahko nastavim velikost črk na 3 centimetre, pa ker je taka takojšnja zadovoljitev s knjigo: en klik pa je moja. …. Ampak še vedno imam rada knjigo v papirju. Z lepo naslovno stranjo in kvalitetnim prevodom).

Literarni junak/inja, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo:
Za novo leto raje povabim prijatelje. Odnos z junaki v knjigi je precej enostranski – jaz poslušam njih, oni pa mene ne. Mislim, da ne bi tratila tatarskega biftka na nekomu, ki bi govoril samo o sebi.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem:
Vojna in Mir. Letos sem namenoma vzela na morje samo te štiri knjige, da se ne bi prepustila skušnjavi lahkotnih "krimičev" in poletnih romanc, pa se v treh tednih nisem pretolkla dlje od tretje knjige. Zdaj sem že od septembra zataknjena v Borodinu. Morebiti jo končam januarja. Ali pa poleti 2021.


Esad Babačić, pesnik, pisatelj, tekstopisec in novinar

Foto: Cankarjeva založba
Foto: Cankarjeva založba

Knjiga, ki sem jo letos prebral na dah: Tara Westover Osvobojena je bila zadnja knjiga, ki sem jo prebral na dah. Neizprosna in težka pripoved, ki ohranja upanje. Takšne knjige te spet naredijo živega. Kot sem zapisal: Knjiga, v kateri besede tečejo kot solze po licih. Ti pa jo bereš, da bi jih ustavil.

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Gotovo bi to bila kakšna podzvrst: dnevnik, ali pa pisma nekomu zelo daleč nekje v nekem drugem svetu, ki ga vedno bolj pogrešamo ... Lahko pa bi bil tudi manifest, ali pa kar testament.

Oseba, od katere sem si letos izposodil največ knjig: Izposojam si ne več, ker pozabim vrniti. Sploh dobre knjige.

Literarni junak/inja, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo: Poglobljen razgovor z Aljošo Karamazovim bi bil zares dobrodošel v teh brezdušnih časih.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebral, pa je tudi letos nisem: O, teh knjig je pa vedno več, časa pa vse manj. Musilov Mož brez posebnosti me preganja, vsako leto bolj ...


Sebastijan Pregelj, pisatelj

Foto: Založba Goga
Foto: Založba Goga

Knjiga, ki sem jo letos prebral na dah: Ahmed Burić: Ti je smešno, da mi je ime Donald? Burić je tiste vrste pripovedovalec, iz katerega zgodbe kar kipijo. Tako je tudi s pričujočo knjigo, v kateri sledimo skoraj neskončnemu monologu sarajevskega taksista Donalda Meerbacha. Pred bralcem se razgrnejo zgodbe ljudi, mesta in vojne, odsevajo se sedanjost, preteklost in mogoče tudi prihodnost. Burić spretno preklaplja registre. Iz bralca zna izvabiti smeh in že v naslednjem trenutku solzo. Po nekaj prebranih straneh je naslednji osumljenec Feri Lainšček s svojim novim romanom Kurji pastir.

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Drama. Še nikoli nisem imel toliko vabil v knjižnice in na osnovne šole in nazadnje tako malo izvedenih nastopov.

Oseba, od katere sem si letos izposodil največ knjig: Osebnih stikov je bilo v tem letu precej manj kot običajno in knjige sem večinoma kupoval preko spleta, izposojal si jih skoraj nisem, sem jih pa kar nekaj posodil.

Literarni junak/inja, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo: Avrama Brankovića, Jusufa Masudija in Samuela Koena iz Hazarskega besednjaka.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebral, pa je tudi letos nisem: Huxleyev Krasni novi svet in Orwellov 1984.

Vabljeni tudi k branju še več odgovorov iz rubrike Moje leto, moje knjige.