Če bodo od ministrstva za kulturo pravočasno prejeli ustrezne usmeritve, se bodo muzeji in galerije postopoma odpirali od torka, 5. maja.

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
 V muzejih niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Foto: BoBo
V muzejih niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Foto: BoBo

Ker doslej o možnosti odprtja v nobenem muzeju niso bili obveščeni, so na jutranji videokonferenci v Skupnosti muzejev Slovenije sprejeli odločitev, da je odpiranje v tem trenutku prezgodaj in da ne morejo zagotoviti vseh ukrepov za varnost obiskovalcev, je za MMC povedala direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenija in predsednica ICOM Slovenija Kaja Širok. "Čakamo tudi, da nam ministrstvo za kulturo posreduje napotke, na kakšen način ostajamo odprti: ali je to poln delovni čas ali je prirejen delovni čas, kako bodo ljudje dostopali do blagajne, ali torej potrebujemo pleksistekla med receptorjem in obiskovalcem ... Ko bomo z ministrstva dobili smernice in potrebne ukrepe, jih bomo implementirali in muzeje nemudoma tudi odprli. Srčno upamo, da bo to do torka, 5. maja," je še dejala.

Javnost prosijo za razumevanje: "Na razpolago smo imeli 12 ur."
Ob tem prosijo javnost za razumevanje, saj je bilo to nemogoče predvideti, o tem se ni govorilo, še dodaja. "Frizerski saloni in drugi storitveni servisi so imeli tri tedne za priprave, nam pa so dali 12 ur."

Izjava za javnost Skupnosti muzejev Slovenije in ICOM Slovenija

"V času epidemije smo muzeji, kljub temu da nismo mogli sprejemati obiskovalcev, opravljali svoje delo naprej (posredovanje gradiva, informacij, priprave projektov, digitalizacija itd.). Ob tem pa smo, zaradi predanega dela muzejskih sodelavcev, aktivno sodelovali z uporabniki z informacijami in objavami gradiva na spletnih omrežjih.
Muzeji smo v dani situaciji priskočili na pomoč tudi učiteljem in vzgojiteljem ter ponudili vsebine za interaktivno učenje in poučevanje. Izvajali smo kulturne dneve, virtualne delavnice in oglede razstav.
Slovenska javnost je skupaj z muzealci težko pričakovala odprtje muzejev in spremembe odloka smo se iskreno razveselili. Žal o tej spremembi predhodno nismo bili obveščeni, zato muzejev danes še ne moremo odpreti. Poskrbeti moramo namreč za varnost zaposlenih in obiskovalcev, prostore muzeja ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe.
Obiskovalcem bomo muzeji in galerije odpirali svoja vrata od torka, 5. maja 2020, glede na potrebe in zmožnosti ter dogovore z ustanovitelji.
Spremljajte obvestila na spletnih straneh in družabnih omrežjih posameznih muzejev."

Ministrstvo bo še danes posredovalo smernice
Z ministrstva za kulturo so medtem sporočili, da bodo še danes javnim zavodom s področja varstva kulturne dediščine, ki izvajajo to dejavnost, posredovali smernice za načrtno in varno odpiranje. Pričakujejo, da bodo druge ustanove, ki niso javni zavodi, te smernice upoštevale po svoji presoji. Smernice bodo objavljene na spletni strani Urada vlade za komuniciranje, posvečeni aktualnim informacijam o epidemiji covid 19, so sporočili.

Ob tem poudarjajo, da odlok, ki omogoča odprtje knjižnic muzejev in galerij, ne pomeni, da se morajo muzeji, galerije in knjižnice obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za ponovno delovanje. "Direktorji omenjenih zavodov so v skladu s svojo funkcijo in pristojnostmi edini odgovorni za pripravo in izvedbo takega načrta. Vsak zavod je namreč prostorsko in vsebinsko specifičen, zato mora biti načrt prilagojen vsem posebnostim posameznega zavoda. Glede na to, da smo pozive za odprtje muzejev in galerij od nekaterih muzejev prejeli že pred štirinajstimi dnevi, so nekateri take načrte že pripravili."

Številne knjižnice in muzeji ostajajo zaprti

Preobrat glede odprtja
Potem ko je minister za kulturo Vasko Simoniti še na torkovi dopoldanski novinarski konferenci napovedal, da bi muzeje, knjižnice in galerije "lahko odprli v začetku maja", so z vladnega urada za komuniciranje proti večeru sporočili, da lahko vrata odprejo že v sredo. Kot so že včeraj na svoji Facebookovi strani sporočili iz Skupnosti muzejev Slovenije, v tem trenutku niso pripravljeni na varen sprejem obiskovalcev. "Muzeji v tem trenutku nimamo pogojev za varno delo zaposlenih. Nimamo nobenih navodil od ministrstva za kulturo.

Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne napovedi," so še zapisali.
Tudi v Združenju slovenskih splošnih knjižnic so prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.

Muzeji pripravili smernice, a jih NIJZ ni potrdil
Kot je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Po njenih besedah so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili.

Muzeji in galerije bodo vrata začeli odpirati prihodnji teden. Foto: BoBo
Muzeji in galerije bodo vrata začeli odpirati prihodnji teden. Foto: BoBo

Odprta že Pokrajinski muzej Koper in Pilonova galerija Ajdovščina
Vrata muzeja so danes vseeno odprli v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer menijo, da je ponovno odprtje "priložnost za praznovanje naše kulture", zato bo vstop v vse prostore muzeja od danes do 1. maja brezplačen. Vrata je za za občanke in občane Ajdovščine ponovno odprla tudi Pilonova galerija Ajdovščina. Po vzpostavitvi prehoda med občinami, bo galerija lahko dostopna tudi obiskovalcem iz drugih krajev. Ob tem obiskovalce naprošajo, da upoštevajo znane ukrepe.

Za varno odprtje potrebne ustrezne priprave
Tudi Združenje slovenskih splošnih knjižnic je na svoji spletni strani obvestilo, da za zdaj ostajajo zaprti. Na varno odprtje se morajo ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

Sorodna novica Muzeji: "Nismo bili obveščeni in nimamo pogojev za varno delo zaposlenih"

Odpiranje knjižic bo potekalo v treh fazah
"Odprtje knjižnic je treba skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," poudarjajo v združenju. Predsednica združenja Vesna Horžen pa je na to opozorila tudi v dopisu, ki ga je poslala ministrstvu za kulturo. V dopisu je opisala, kaj je treba pred odprtjem knjižnic pripraviti.

Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

Pred odprtjem je treba ustrezno pripraviti prostore
"Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti,"
piše v dopisu.

Knjižnice bodo svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije. Foto: Pixabay
Knjižnice bodo svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije. Foto: Pixabay

Usmeritve in ukrepe, ki so zajeti v dopisu, je združenje splošnih knjižnic ministrstvu poslalo v potrditev in soglasje, pripravilo pa jih je na podlagi različnih raziskav in dobrih praks iz tujine. V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove.

NUK se odpira jutri, večina knjižnic 4. maja
Kot sporoča ministrstvo za kulturo, bo Narodna in univerzitetna knjižnica ponovno odprla vrata v četrtek, 30. aprila. Možna bo izposoja gradiva, čitalniški prostori do nadaljnjega ostajajo zaprti. O drugih storitvah in spremembah pa bodo uporabnike obveščali sproti. Večina splošnih knjižnic bo za uporabnike odprta v ponedeljek, 4. maja, saj morajo predhodno pripraviti ukrepe in organizirati delo tako, da bodo zaščitili uporabnike in zaposlene. O odpiranju bodo svoje uporabnike sproti obveščale, še sporočajo z ministrstva.