Prizor iz filma Pokliči me po svojem imenu. Foto: IMDb
Prizor iz filma Pokliči me po svojem imenu. Foto: IMDb

André Aciman (1951) je roman Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name) napisal že leta 2007 in takrat zanj prejel knjižno nagrado lambda v kategoriji najboljše gejevske fikcije.

Režiser Luca Guadagnino. Foto: EPA
Režiser Luca Guadagnino. Foto: EPA

Italijanski režiser Luca Guadagnino je leta 2017 posnel istoimenski film, v katerem sta Timothée Chalamet in Armie Hammer upodobila Elia in Oliverja, najstniškega fanta, ki se zaplete v romantično razmerje z mladim asistentom svojega očeta.

Sodelovanje filmarja in pisatelja
Pred letom dni je Guadagnino dejal, da že snuje scenarij za nadaljevanje te filmske uspešnice ter da scenarij razvija z avtorjem romana, po katerem ga je posnel. Pravzaprav zadnjih 40 strani knjige ni bilo prelitih v film, na njih pa lahko izvemo, kaj se zgodi s protagonistoma mnogo let pozneje. "Tako da je to že neki namig, da si avtor želi, da se zgodba nadaljuje," je takrat v pogovoru za Hollywood Reporter dejal režiser.

Pisatelj André Aciman. Foto: Wikipedia Commons
Pisatelj André Aciman. Foto: Wikipedia Commons

Kot so še sporočili iz založbe Farrar, Straus in Giroux: "V Poišči me sledimo Eliovemu očetu Samuelu, zdaj ločenemu, ki potuje iz Firenc v Rim, da bi obiskal Elia, ki je postal nadarjen klasični pianist. Naključno srečanje na vlaku vodi v odnos, ki dokončno spremeni Samijevo življenje. Elio se kmalu preseli v Pariz, kjer ima prav tako razmerje. Medtem Oliver, ki je zdaj profesor na severu, v Novi Angliji, s sinovi, ki so skoraj odrasli, nenadoma začne razmišljati o vnovičnem obisku Evrope."

Ko liki učijo svojega stvaritelja
André Aciman je te dni glede prihajajočega romana za portal Vulture povedal: "Svet Pokliči me po svojem imenu me ni nikoli zapustil. Čeprav sem ustvaril like in bil avtor njihovih življenj, nisem pričakoval, da bi me oni na koncu učili o intimnosti in ljubezni, za kateri nisem ravno mislil, da jih poznam, dokler jih nisem zlil na papir. Film me je privedel do spoznanja, da se hočem vrniti k njim in jih opazovati skozi leta ‒ zato sem napisal Poišči me."