Tako je dela lavreatke opisala predsednice žirije Boel Westin. Žirija je v utemeljitvi opozorila tudi na avtoričin "prefinjeni občutek za materiale, videz in geste" ter njena dela opisala kot pot k čudovitemu – "čutna, vrtoglava in ostra".

Po priljubljeni slikanici Oblakov kruhek so posneli tudi animirano serijo. Foto: Arhiv RTV SLO
Po priljubljeni slikanici Oblakov kruhek so posneli tudi animirano serijo. Foto: Arhiv RTV SLO
Spominsko nagrado podeljujejo  pisateljem ter ilustratorjem, ki delujejo v duhu Astrid Lindgren. Foto: EPA
Spominsko nagrado podeljujejo pisateljem ter ilustratorjem, ki delujejo v duhu Astrid Lindgren. Foto: EPA

Baek Hee-na podpisuje 13 slikanic – prva je bila Oblakov kruhek, ki je izšla leta 2004. Dogajanje zgodbe je postavljeno v deževno jutro, ko mucka najdeta oblak in ga odneseta domov. Njuna mati pozneje iz oblaka speče čarobni kruh, ki jima omogoči, da poletita. Slikanica ni navdušila le mladih bralcev, ampak so po njej posneli tudi televizijske serije in muzikal, mucka pa sta zaživela tudi kot igrače.

Avtorica se je rodila 1971 v Seulu. Študirala je na ženski univerzi Ewha v Seulu in Kalifornijskem inštitutu za umetnost v ZDA. Delovala je na področju oglaševanja in multimedije za otroke. Slikanicam se je posvetila, ko se ji je rodila hči. Nazadnje je lani izšla njena slikanica I Am a Dog.

Nagrado ALMA podeljuje Švedski svet za umetnost, namenjena pa je avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja. Letos je bilo za priznanje nominiranih 240 avtorjev iz 67 držav.

Nagrado v vrednosti pet milijonov kron je leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena je pisateljem ter ilustratorjem, ki s svojim delom delujejo v duhu Astrid Lindgren.

Prva sta leta 2003 nagrado ALMA prejela ameriški pisatelj in ilustrator Maurice Sendak (1928–2012) ter avstrijska avtorica Christine Nöstlinger. Lani je šla v roke nizozemskega pisatelja Barta Moeyaerta.

Zemljevid, risanka