Nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, znaša 5000 evrov.

Nagrado desetnica prejme Nataša Konc Lorenzutti

Nagrajena knjiga Jutri bom siten kot pes, ki je izšla pri KUD-u Sodobnost International, je povest, ki po književni vrsti sodi v živalski realizem. Prvoosebni pripovedovalec, pes Aksel, je mešanec, ki ga je Metka Fišer izbrala v zavetišču.

Po oceni žirije je odlika pripovedi, da se živali in ljudje nikoli ne pogovarjajo in torej ne gre za fantastične elemente v zgodbi. Psi in druge živali se sporazumevajo med seboj v človeškem jeziku, da jih mladi bralec razume, hkrati pa je poudarjeno, da le redki ljudje zmorejo razumeti živali, mednje v povesti sodijo profesor slovenščine Gašper Ažman, pasja varuška Cecilija Petek in veterinar Ernest Kos.

Pisanju za otroke in mladostnike se Nataša Konc Lorenzutti posveča že 25 let. Foto: Primož Korošec
Pisanju za otroke in mladostnike se Nataša Konc Lorenzutti posveča že 25 let. Foto: Primož Korošec

Pes, ki je odraščal ob televiziji
Vse, kar se je Aksel naučil o sebi in svetu, se je naučil z gledanjem televizije, vendar ko spozna, da je pes, to zamaje njegovo identiteto in samopodobo. Počasi se sprijazni s svojo pasjo identiteto, saj se izkaže, da mu tek, potepanje, lovljenje palice in čohljanje zelo prijajo in tako začne opazovati svet s pasje perspektive, so povzeli v obrazložitvi nagrade.

V svoji utemeljitvi je žirija med drugim zapisala:
V svoji utemeljitvi je žirija med drugim zapisala: "Pripoved Nataše Konc Lorenzutti je duhovita knjiga, ki prepriča s pogovornimi dialogi ter spretno dozirano besedno, karakterno in situacijsko komiko. Hkrati ponuja nastavke za kritičen razmislek, kako našim hišnim ljubljenčkom zagotoviti zdravo in varno okolje, v katerem bodo lahko živeli v skladu s svojo pasjo naravo." Foto: KUD Sodobnost International

Žirija je pohvalila tudi avtoričino jezikovno inovativnost, ki se kaže na besedni ravnini, denimo pri prirejanju stalnih besednih zvez, pri predstavljanju človeških poklicev in karakterjev kot človeških pasem (vremenarji, veterinarji, gospodarji, kreteni) ter pri Akslovem učenju novih besed. Avtorica v delu uporabi tudi prepoznavne medbesedilne reference na slavne literarne pse, kot so Lesi, Dingo, Runo, Kazan, Hektor.

Nataša Konc Lorenzutti (1970) je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, na oddelku za dramsko igro in umetniško besedo, kjer je leta 2010 končala še magistrski študij umetniške besede. Med letoma 1993 in 1999 je bila kot igralka angažirana v dveh poklicnih gledališčih, od leta 1999 pa se posveča pisanju za otroke in mladostnike. Več let je na Gimnaziji Nova Gorica kot profesorica gledaliških predmetov z dijaki uprizorila več predelav. Od leta 2020 je samozaposlena v kulturi.

Do zdaj je izdala 28 knjig, od tega 22 za otroke in mladostnike. Njena dela so bila večkrat nominirana za večernico in desetnico. Je prejemnica priznanja zlata hruška in častne liste IBBY. Njena najpomembnejša dela za otroke in mladostnike so romana Avtobus ob treh in Gremo mi v tri krasne ter povesti Zvezek in brezvezek, Nisem smrklja in Kdo je danes glavni.

Deseterica za desetnico
Za nagrado so bila letos nominirana še dela Irene Androjna, Jane Bauer, Milana Dekleve, Neli Filipić, Nejca Gazvode, Manice Klenovšek Musil, Gaje Kos, Vinka Möderndorferja in Anje Štefan.

Izbor del, ki ustrezajo pravilniku o nagradi desetnica, je tudi letos pripravila Dragica Haramija. O nominiranih delih je odločala žirija v sestavi Magdalena Svetina Terčon (predsednica), Igor Bratož, Mateja Gomboc, Petra Kolmančič in Tomo Podstenšek.