Esejist in pisatelj Marjan Rožanc bi letos dopolnil 93 let. Društvo Marjan Rožanc bo podelilo enaintrideseto nagrado za najboljšo knjigo eseja v lanskem letu. Foto: Radio Maribor/Pexles
Esejist in pisatelj Marjan Rožanc bi letos dopolnil 93 let. Društvo Marjan Rožanc bo podelilo enaintrideseto nagrado za najboljšo knjigo eseja v lanskem letu. Foto: Radio Maribor/Pexles

Društvo Marjan Rožanc bo letos nagrado za najboljšo knjigo esejev v preteklem letu podelilo enaintridesetič. Žirija, ki jo sestavljajo Manca Košir, Vlado Motnikar, Nada Šumi, Žiga Valetič in Ifigenija Simonović (predsednica), je obravnavala 22 knjig esejev, ki so izšle med 1. julijem 2022 in 30. junijem 2023.

Dobitnico oziroma dobitnika nagrade bodo razglasili 22. septembra po srečanju z avtorico in avtorji v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani; razglasitev boste v prenosu v živo lahko spremljali tudi na spletni strani RTV Slovenija.

Slavnostna podelitev nagrade bo v Trubarjevi domačiji na Rašici 23. septembra.

V knjigi Islam in ljubezen: Pričevanja o arabsko-islamski intelektualni zgodovini (Beletrina, 2023) Sami Al-Daghistani predstavlja osem mest, v katerih je študiral, raziskoval in se vse bolj poglabljal v islam. "Islam in ljubezen je dragoceno delo, saj nam, o islamu ne vedočih skoraj nič, odstira predsodke in odganja strahove pred drugim in drugačnim, ki jih napajajo stereotipi in redukcionistično poročanje množičnih medijev," piše v utemeljitvi nominacije.

Ivana Djilas je za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho (Goga, 2023) izbrala 43 esejev, ki so nastajali deset let in so bili objavljeni kot kolumne v reviji Mladina. Vsak je zaključena celota, vsi skupaj pa so avtobiografska pripoved o življenju umetnice. Kot piše v utemeljitvi, zbirka esejev Ivane Djilas "žari od iskrenosti in daje glas prišlekom, ki ne pristajajo na življenje ob robu, ki ne iščejo izgovorov za neuspeh, ki se ne predajajo nostalgiji, temveč samozavestno in enakopravno soustvarjajo literaturo, gledališče, glasbo in srčno kulturo nove domovine".

Sorodna novica Miklavž Komelj: Hierarhija in drugi eseji

Komeljeva druga esejistična zbirka Hierarhija in drugi eseji (KUD AAC Zrakogled, Hyperion, 2022) prinaša devet esejev, ki so z avtorjevo značilno miselno globino, erudicijo, avtorefleksijo in refleksijo umetnostnih in družbenih pojavov zavezani presežni moči umetnosti in uvidom pesniške besede, s katerimi bralca ob vsem poznavalskem poglabljanju v kulturno zgodovino, umetnost in filozofijo posebej vznemirja, piše v utemeljitvi.

Ob Štegrovem delu, ki zaključuje dvanajstletni avtorski projekt Na kraju zapisano, po mnenju žirije ne moremo govoriti o čisto pravih potopisih, bolj gre namreč za esejistične reportaže. Avtor v knjigi Na kraju zapisano (Beletrina, 2023) združuje poetični pristop, kjer se komentarji izpisujejo kot v epskih verzih, z dovolj eruditskim zgodovinopisjem v užiten esejistični hibrid. Zanimajo ga nevralgične točke, kamor se stekajo kontrasti naše dobe na vseh celinah sveta, razen na skrajnem severu in jugu.

Sorodna novica Dobitnik Rožančeve nagrade je Uroš Zupan

Eseji o športu, morali, dopingu in nevednosti, kot je podnaslov Zalokarjeve knjige Dirka od bloka do drevesa (UMco, 2023), so po besedah žirije resnicoljuben premislek o vrhunskem športu, o mladostnem zanesenjaštvu in sanjah, o trdni volji, tekmovalnosti, prestižu, želji po zmagovanju za vsako ceno in o smiselnosti tega. Zalokar razgrinja široko pahljačo pogledov. Iz osebnih izkušenj prehaja v družbeno pojavnost, navaja znanstvene raziskave, psihološka in sociološka spoznanja, odpira etična vprašanja, poznavalsko analizira posamezne dopinške škandale in ugotavlja, kako domiselni so lahko storilci.

Lani je Rožančevo nagrado prejel Uroš Zupan za knjigo Znamenja v kroženju.