Foto: Mladinska knjiga
Foto: Mladinska knjiga

Zbirka je tudi opomnik, da spada Kolškova poezija v družbo vrhunskih slovenskih avtopoetik s konca 20. in začetka 21. stoletja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Jubilejno pesniško zbirko je uredila Nela Malečkar. Jure Jakob, ki je naredil izbor pesmi, je v spremni besedi med drugim zapisal: "Obstaja poezija, za katero bi lahko rekli, da ima značaj vode. Ki se v bralca nataka skoraj neslišno in precej počasi. Poezija, ki ji je treba pustiti nekaj časa, da se je nabere do tistega roba, čez katerega se potem ulije v polno in temeljito bralsko doživetje. Zdi se mi, da je Peter Kolšek pisal predvsem poezijo te vrste. Za bralce, ki se znajo ustaviti in počakati."

Peter Kolšek je bil v očeh širše javnosti najbrž najprej novinar kulturne redakcije časopisa Delo, kolumnist umirjenega duha in natančno odmerjenih besed, urednik Književnih listov, pretanjen pisec filmskih in pesniških kritik, so zapisali pri Mladinski knjigi.

Urednik prenekaterega kanoničnega pesniškega izbora
"Spominjamo se ga tudi kot antologista slovenske poezije 20. stoletja in kot urednika prenekaterega kanoničnega pesniškega izbora. In kot pesnika. Zaradi njegove galantne zadržanosti je kdaj nastal vtis, da se svojemu pesnikovanju posveča le v popoldanski izmeni, a je bilo ravno nasprotno. To prepričljivo in prepoznavno potrjuje njegov pesniški opus."

Umrl je novinar, pesnik in kritik Peter Kolšek

Kolškov pesniški prvenec z naslovom Elegije je izšel leta 1986, sledilo je še sedem zbirk: Menina (1991), Kletarjevo popoldne (1996), Nikoli več (2005), Opuščanje vrta (2005), Tropi in tropine (2011), Dekleta pojejo (2014) ter Slavospevi, ki jih pojejo vrane (2017). V Neslišnih navodilih posmrtno objavljajo 40 novih Kolškovih pesmi in izbor iz vseh omenjenih zbirk.

Pisal je o literaturi, filmu, televiziji
Pesnik, novinar in publicist Peter Kolšek (1951–2019) je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenistike. Sedem let je poučeval slovenščino na dveh ljubljanskih gimnazijah, od leta 1987 pa je bil zaposlen pri časopisni hiši Delo. Pisal je o književnosti, filmu, televiziji, kulturni in "navadni" politiki, še navajajo pri založbi. Sestavil je več antologij slovenske poezije in izdal osem pesniških zbirk. Njegovo zadnje esejistično delo Reci tvoji roki, da jo poljubljam je izšlo pri Mladinski knjigi leta 2018.