Nobelova nagrajenka za literaturo, 77-letna avstrijska pisateljica Elfriede Jelinek, je na svoji spletni strani ostro obsodila ravnanje palestinske islamistične skupine Hamas in jo primerjala z
Nobelova nagrajenka za literaturo, 77-letna avstrijska pisateljica Elfriede Jelinek, je na svoji spletni strani ostro obsodila ravnanje palestinske islamistične skupine Hamas in jo primerjala z "nacisti med invazijo na Poljsko". Foto: EPA

"Prha pepela je ta človečnost, kjer je želja po življenju in skrbi za to življenje odvisna od nečesa, kar ne temelji na življenju samem, temveč na paradoksni odvisnosti od obstoja drugih, a praviloma v tej odvisnosti, ker za ubijanje morajo obstajati drugi, nad katerimi lahko zmagaš," je Elfriede Jeline zapisala na svoji spletni strani.

Elfriede Jelinek, ki je sicer najbolj znana po delu Učiteljica klavirja, po katerem je Michael Haneke posnel film z Isabelle Huppert v glavni vlogi, se že leta izogiba javnosti. Foto: EPA
Elfriede Jelinek, ki je sicer najbolj znana po delu Učiteljica klavirja, po katerem je Michael Haneke posnel film z Isabelle Huppert v glavni vlogi, se že leta izogiba javnosti. Foto: EPA

V Hamasu vidi naciste, v Izraelu pa odraz demokracije
Dodala je, da je "smrt zmeraj možnost", ob čemer pa obstaja samo en cilj, ki predstavlja "uničenje drugega", kot po njenem mnenju načrtuje “in je zmeraj načrtovala teroristična organizacija Hamas v odnosu do Izraela”. Ko drugega ni več, se civilizacija konča, je še dodala.

Ob tem je avstrijska pisateljica, sicer znana po svojem levem političnem nazoru, dejanja Hamasa – "streljanje, masaker, posiljevanje, mučenje" primerjala z "nacisti med invazijo na Poljsko", Izrael pa opisala kot "edino demokratično državo v regiji."

Obsodila je tudi "jemanje nedolžnih Palestincev za talce na njihovem prenatrpanem pasu zemlje, za katerega osvoboditev teroristi trdijo, da se borijo (za ceno uničenja cele države)."

Obsodila tudi demonstrante na strani Palestine
Bolj ko demonstranti "s kričanjem in zmerjanjem potrjujejo legitimnost in pravičnost njihovih dejanj povsod, tudi tukaj, pred katedralo svetega Štefana na Dunaju (...), večja praznina nastaja, uničujoč vakuum, hitreje propadejo vsi napori za vstop v civilizacijo", je še zapisala pisateljica, katere očeta so v času nacionalsocializma preganjali zaradi njegovega judovskega porekla.

Zaključila je z mislijo, da “religija ni lepilo kot tudi ne ločilni zid. Religija je fantom, ki lahko, podobno kot oblaki, prevzame katero koli obliko. Ampak oblaki ne streljajo, oni so tisto, kar ostane, dim, prah, ruševine. Religija tudi ni nekaj, kar ločuje, seveda pa je še manj tisto, kar združuje."

Vsestranska pisateljica, znana po svoji kontroverznosti
Elfriede Jelinek že leta živi odmaknjena od javnosti, ne daje več intervjujev in leta 2004 na slovesnosti v Stockholmu tudi ni prevzela Nobelove nagrade za literaturo, ki je komisijo prepričala z "glasbenim tokom glasov in protiglasov v romanih in igrah, ki z izrednim navdušenjem razkrivajo absurdnost družbenih klišejev in njihovo moč podjarmljanja".

Sorodna novica ZN: Razmere v Gazi postajajo nevzdržne. Izraelska vojska napovedala "obsežno ofenzivo".

Pisateljica in dramaturginja je najbolj znana po romanu Učiteljica klavirja, ki ga je za film priredil kultni avstrijski režiser Michael Haneke, tukaj pa so med drugim še Naslada, Ljubimki in Kaj se je zgodilo potem, ko je Nora zapustila svojega moža ali Stebri družb, nadaljevanju Ibsenove drame Hiša lutk. Njena dela so prevedena v več kot 18 jezikov, za katere je prejela tudi Nobelovo nagrado za književnost. Njena dela zaznamujejo nepopustljiva kritika moške in razredne družbe in obravnava nasilja, spolnosti in moči. V svoji domovini je Jelinkova kontroverzna osebnost, ki je med letoma 1974 in 1991 sodelovala v avstrijski komunistični stranki.

Statistika dosedanjih napadov
Po navedbah izraelskih oblasti je bilo v napadu Hamasa na Izrael v začetku oktobra ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov, kar je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP napad brez primere od ustanovitve države Izrael leta 1948. Na območju Gaze pa je po navedbah ministrstva za zdravje, ki ga vodi Hamas, v izraelskih povračilnih napadih doslej umrlo skupno 11.240 ljudi, večinoma civilistov, od tega 4630 otrok.