Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na pogovoru, ki se bo zgodil nocoj ob 20.00, bodo nominiranci za nagrado novo mesto predstavili svoja dela in ustvarjalni proces. Za najboljšo za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta so nominirani Kazimir Kolar za zbirko Zgodbe nekega slabiča (Litera, 2021), Tomaž Kosmač za delo Ko jebe (Beletrina, 2021), Manka Kremenšek Križman za Tujce (Cankarjeva založba, 2021) in Franci Novak za Obvoz (LUD Literatura, 2021).

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iskanje močne atmosferičnosti in nekonvencionalnega sloga
Poleg predsednice žirije v tej letos sedita še Robert Kuret in Muanis Sinanović. Pri svojem delu se je žirija tokrat osredotočila predvsem na iskanje čim bolj heterogeno izpisanih zbirk, ki jih poleg dogodkov sočasnosti določata še močna atmosferičnost in nekonvencionalni slog. "Slednji v bralstvu vzbuja nemir pred harmoničnostjo in željo po spremembi," so zapisali.

Dobitnika nagrade novo mesto, ki jo podeljuje založba Goga, bodo tradicionalno podelili v sklopu festivala Novo mesto short na gradu Grm v Novem mestu 26. avgusta ob 20.00.

Letošnji festival, ki ga z založno pripravlja Društvo slovenskih literarnih kritikov, prinaša dva pripovedovalska večera, gostovanje splitskega festivala kratke zgodbe Pričigin in pogovor na temo Spomin na potovanja v času pred družbenimi omrežji.

Poleg pogovora bodo za konec festivala pripravili še zajtrk s prejemnikom novomeške nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb.