Roman je sestavljen iz treh delov, osrednji je vojni dnevnik Ostijeve matere, ki je izjemno, dragoceno in pretresljivo pričevanje, ki bo, po mnenju recenzenta Boris A. Novaka
Roman je sestavljen iz treh delov, osrednji je vojni dnevnik Ostijeve matere, ki je izjemno, dragoceno in pretresljivo pričevanje, ki bo, po mnenju recenzenta Boris A. Novaka "obveljal za enega izmed najpomembnejših dokumentov triletnega obleganja Sarajeva". Foto: Založba Pivec

O romanu, ki združuje vojni dnevnik pisateljeve matere, spomine in prebolevanje hude bolezni, je Osti dejal, da gre predvsem za ljubezenski roman, v katerem je iz pisem razvidna ljubezen med njim in materjo in njegova ljubezen do mačka Širaza.

Ko so pred leti iz Mladinske knjige Ostija poklicali in ga vprašali, če ima kaj napisanega, češ da imajo preveč poezije, jim je odgovoril, da ima okoli 700 strani zabeležk. Kot je pisatelj povedal na sredini predstavitvi romana Življenje je srhljiva pravljica, je bil postavljen pred izbiro pisanja klasičnega romana z zgodbo, ki jo razvija od začetka do konca, a se je odločil za zanj večji izziv: za strukturo arabeske, kolaža. Združil je zgodbe in zgodbice, ki so se razrasle v neformalno trilogijo.

Prva dva dela te trilogije tvorita knjigi Duhovi hiše Heinricha Bölla (Mladinska knjiga; 2016) in Pred zrcalom (Založba Pivec; 2017), trilogijo pa sklepa roman Življenje je srhljiva pravljica, z zelo opisnim podnaslovom: Tritirni kalejdoskopsko-mozaični roman, v katerem se prepletajo moje zdravljenje po ugotovitvi neozdravljive rakaste bolezni konec leta 2014, mamin vojni dnevnik iz obleganega Sarajeva v letih 1992–1995 ter spomini, ki so se mi ob tem porajali in me obletavali kot ptiči Frančiška Asiškega.

"Maček ne ve, kaj je vojna, on bi ribo"
Slovensko-bosanski pisatelj je povedal, da je bil hkrati pisatelj in prevajalec tega romana, saj je v slovenščino prevedel materina pisma. V pismih ni spremenil ene same besede. Mati je pogosto pisala, "da ni tega, tega in tega". "Pa tudi v drugem, tretjem ali desetem pismu ni tega, tega in tega, ker ničesar ni bilo," je pisatelj povedal o tem, da je zaradi prepričljivejšega ritma v romanu te ponovitve pustil.

Pomanjkanje je občutil tudi njegov maček Širaz, ki je tri leta obleganja Sarajeva preživel s pisateljevo materjo. "Maček ne ve, kaj je vojna, on bi ribo," je Osti dejal o mačku, ki je vojno preživel in živel še dve leti po njej.

Boris A. Novak je Širaza označil za enega glavnih junakov: "Skozi pisma Ostijeve matere izvemo vse. Ne samo, kako težko je preživeti tisoč dni in noči, najpogosteje brez vode, elektrike in hrane, ampak kako v takšni situaciji poskrbeti, da bo preživel tudi maček."

Josip Osti: Življenje je srhljiva pravljica

Širazu je življenje oteževala terasa na eni strani stanovanja, ki je bila neposredno izpostavljena ognju ostrostrelcev in bombardiranju. "Ta terasa je bila točno tisti prostor, ki je ubogega mačka, ki je moral biti seveda pogosto zaprt v stanovanju, neskončno zanimal in je nenehno hotel bežati ven. In seveda so strani o tem mačku tiste, ki na poseben – ozemljen, duhovit, človeški, živalski, kozmičen – način pokažejo vso tragiko in seveda ves absurd te vojne," je povedal Novak.

Polovica romana je pisemska. Zgodba je po pisateljevih besedah izpovedna, avtobiografska, v romanu se prepleta več proznih načinov. "Ampak predvsem je to ljubezenski roman, v katerem je iz pisem razvidna materina ljubezen do mene, moja ljubezen do nje in moja ljubezen do mačka Širaza," je zaokrožil Osti.