Predsednik Borut Pahor, avtor knjige Kozma Ahačič in glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov. Foto: Uradni Twitter račun Boruta Pahorja
Predsednik Borut Pahor, avtor knjige Kozma Ahačič in glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov. Foto: Uradni Twitter račun Boruta Pahorja

Monografija, ki predstavlja prvih 50 knjig v slovenščini, je zakladnica temeljnih besedil slovenskega jezika, so zapisali v uradu predsednika.

Pahorju so ob današnjem sprejemu podarili en izvod ročno vezane monografije, ki ga je hvaležno sprejel. Ob tem je poudaril, da "bo ta dokument o začetkih slovenščine kot jezika, ko se je za nas kot narod vse začelo, odslej na posebnem mestu na ogled obiskovalcem predsedniške palače".

Od zamisli, prepirov avtorjev do zbiranja denarja
Monografija Stati inu obstati predstavlja prvih 50 knjig v slovenščini, od Katekizma in Abecednika do prve slovenske slovnice in prevoda Biblije. Vsako knjigo je Ahačič temeljito predstavil z več vidikov. V prvem delu opisa je predstavil nastanek knjige, vse od zamisli, prepirov avtorjev do zbiranja denarja in iskanja bralcev.

Sorodna novica 'Stati inu obstati' - prvih 50 slovenskih knjig, o katerih še vedno odkrivamo podrobnosti

V drugem delu je podal kratek povzetek dela, zatem sledijo zanimivosti, zbrane so tudi tehnične informacije o knjigi, kot so, kdaj, kje in v kolikih izvodih je knjiga izšla ter v katerih knjižnicah jo je mogoče dobiti, na koncu pa je dodal še splošen ljudski opis knjige in jo umestil v kontekst drugih knjig. Ahačič je ob knjigah opisal tudi družbene okoliščine, v katerih so nastale, in osebne zgodbe avtorjev.

Današnjega sprejema pri predsedniku so se udeležili tudi urednik monografije, sicer glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov, predsednica uprave Mladinske knjige Simona Mele in direktorica Cankarjeve založbe Alenka Kepic Mohar, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so spomnili, je Pahor Ahačiču 8. junija 2017, ob dnevu Primoža Trubarja, vročil priznanje jabolko navdiha. Prejel ga je za "domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti, s katerimi nadaljuje plemenito in pomembno poslanstvo očetov slovenskega knjižnega jezika in ga razvija na način, da ga mladi z veseljem in občudovanjem berejo in znotraj njega tudi ustvarjajo", je pisalo v obrazložitvi.