Po Sloveniji bo danes več prireditev, v prestolnici 2. ljubljanski pesniški maraton.

Poezija, ki je skupna vsem civilizacijam na vseh celinah, nagovarja našo človečnost in skupne vrednote ter učinkuje kot pobuda za dialog in mir. Njen
Poezija, ki je skupna vsem civilizacijam na vseh celinah, nagovarja našo človečnost in skupne vrednote ter učinkuje kot pobuda za dialog in mir. Njen "praznik" je prvi dan koledarske pomladi. Foto: Reuters

Po besedah generalne direktorice Unesca je moč poezije neizmerljiva, predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) pa se sprašuje, ali današnja poezija izraža trenutno bistvo sveta.

Ne vem, ali današnja poezija, kljub ogromni produkciji, izraža trenutno bistvo sveta. Ni pravično soditi, lahko pa se vprašamo. To, da se pesniki javno zavzemajo za nekaj, češ da pesnijo v imenu svojih prepričanj in vrednot, da si takoj, ko je le mogoče, nadenejo pravičniško masko obsodb nasilja in razglašajo svoja politična prepričanja, deluje kot navaden modni dodatek, kokarda ali fazanovo pero na zasanjani podobi, kar je vidno kot nekaj lepega. Saj, priznajmo jim, veliki večini, da je zanje to potrebno in tudi oportuno.

Dušan Merc, predsednik DSP-ja, v poslanici ob svetovnem dnevu poezije

"To, da se pesniki javno zavzemajo za nekaj, češ da pesnijo v imenu svojih prepričanj in vrednot, da si takoj, ko je le mogoče, nadenejo pravičniško masko obsodb nasilja in razglašajo svoja politična prepričanja, deluje kot navaden modni dodatek, kokarda ali fazanovo pero na zasanjani podobi, kar je vidno kot nekaj lepega. Saj, priznajmo jim, veliki večini, da je zanje to potrebno in tudi oportuno," razmišlja predsednik DSP-ja.

"Naša demokracija postaja poza"
"Težko bi ubranili tezo, da današnja Evropa in ves beli svet, če bi tako imenovali Zahod, ni v krizi. Moralni, politični, krizi vrednot, da je samopašen in potrošniški itd. In verjetno zato težko najdemo med vsemi pišočimi v tem našem sitem in samozadovoljnem svetu pravo poezijo."
Po Merčevih besedah "morda nastaja v temnem svetu Afrike in Azije in Južne Amerike poezija, ki je bolj iskrena, izvirna, ki ni preračunljiva ali morda jasna, peta in pripovedovana, ki pa ni del pesniške poze, ki ni namenjena sama sebi". Za zahodnjake pa "vsekakor velja, da se imamo za najbolj napredne, najbolj poštene in seveda tudi najbolj umetniške. Smo pa najbolj bogati. Samo to je nedvomno res. In nedvomno velja, da postaja naša demokracija poza. Poezija pa v vsej svoji simbolni podobi izraz propadanja. V tem je njena iskrenost, ki je ne želimo ne videti ne priznati," je prepričan Merc.

Petnajst ur poezije v živo
Ob svetovnem dnevu poezije, ki ga je Unesco prvič razglasil leta 1999, bodo po vsej Sloveniji potekali različni dogodki. V prestolnici se je že v ponedeljek začel 2. ljubljanski pesniški maraton, ki skupaj v 15 urah na desetih lokacijah ponuja nastope skoraj 100 avtorjev, bralcev in ljubiteljev poezije.

V štajerski prestolnici bo opoldne javno branje pesmi ob dnevu poezije na Slomškovem trgu, v Sežani se bodo dnevu poezije poklonili v Kosovelovi knjižnici z literarnim večerom, na katerem bodo ob 80. obletnici gostili tržaškega pesnika Marka Kravosa.

Svetovni dan poezije