Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Izdali so sedem novosti: romaneskni prvenec Ane Schnabl Mojstrovina, prvenec Goroslava Vukšića – Goga Norci pomorci in roman nobelovca Petra Handkeja Žalost onkraj sanj. Nove so tudi pesniška zbirka Andreja Brvarja Fusnote, del zgodovinske trilogije Dževada Karahasana Tolažba nočnega neba, roman Snežane Brumec Eden izmed nas in biografija o Konfuciju.

Klasična zgodba o nemogoči ljubezni, ki pa pove veliko o nas
Roman Mojstrovina sledi kritiško dobro sprejeti in nagrajeni zbirki kratkih zgodb Razvezani. V romanu Ana Schnabl opisuje zgodbo Adama in Ane, ki se zapleteta v prešuštniško ljubezensko razmerje. Po avtoričinih besedah je roman v marsikaterem pogledu klasična ljubezenska zgodba o nemogoči ljubezni, odpira pa tudi vprašanje, "na kakšen način se ljudje srečujemo s samimi seboj, s svojo usodo, in kako ta srečevanja prenašamo".

Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Potopis odraščanja na morju
Prvenec Goroslava Vukšića – Goga Norci pomorci je potopis odraščanja na morju. "Roman govori o morju, ladjah in o ljudeh, ki so dovolj nori, da plujejo. To počnejo leta, desetletja, mnogi do svojega konca. Ker sem mladost tudi sam preživel na čezoceankah s to posebno človeško vrsto, je po moje prav, da sem napisal resnico o teh možeh," je o delu zapisal avtor.

Pisec spremne besede Igor Saksida pa o romanu pravi, da je "veliko več kot zbirka spominskih utrinkov: je izvrstna groteskna podoba sodobne izgubljenosti v razburkanem morju omame, nasilja in neskončne jedke samote, obenem pa pripoved o pasteh pustolovščin, ki so položene na ozadje prijateljstva in celo izmuzljive poetičnosti".

Handkejeva drobna, a briljantna pripoved
Lanski nobelovec Handke je roman Žalost onkraj sanj napisal sedem tednov po samomoru svoje matere. Prevajalka in avtorica spremne besede Amalija Maček je mater nobelovca opisala: "Zaradi pomanjkanja ljubezni in možnosti, da ne bi bila le gospodinja in mati v nadvse revnem patriarhalnem koroškem okolju, si je pri komaj 50 letih vzela življenje." Roman pa je označila za drobno, a briljantno in do bolečine empatično pripoved.

Več kot 350 pesniških okruškov Andreja Brvarja
Brvar s Fusnote predstavlja svojo deseto pesniško zbirko. Spremno besedo podpisuje Miljana Cunta. Več kot 350 pesniških okruškov oziroma fusnot je razporejenih v štiri cikle, ki naslavljajo štiri letne čase, iz njih pa veje Brvarjev neusahljivi vitalizem, piše v predstavitvi zbirke.

Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Z eruditskim zapisom o Omarju Hajamu
Osrednji del zgodovinske trilogije Dževada Karahasana pripoveduje o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu. Prva knjiga, Seme smrti, govori o življenju mladega Hajama, ki šele začenja svojo znanstveno in umetniško kariero, Tolažba nočnega neba pa pripoveduje o Hajamovi zreli dobi in o vrhuncu njegovega uspeha. Karahasan se pri mojstrskem pisanju opira na svoj izbrušeni slog in eruditsko poznavanje zgodovine, pri čemer prikaže razkošje vzhodnjaške tradicije in modrosti, so zapisali pri založbi.

O kratkem življenju zrakoplovca Alojzija Knapa
Tu je še roman o kratkem življenju slovenskega vojaškega pilota Alojzija Knapa Eden izmed nas, ki ga podpisuje Snežana Brumec. Delo odlikuje pestro dogajanje, v katerem ne manjka osebnih tragedij, usodnih ljubezni in globokih prijateljstev, v ozadju katerih bralec spoznava družbeno okolje prvih desetletij preteklega stoletja.

Kakšen je bil resnični Konfucij?
Sedmerico zaokroža dramatična biografija ameriškega novinarja Michaela Schumana, ki odgovarja na vprašanje, kakšen je bil resnični Konfucij. Starokitajskega filozofa predstavlja v vsej njegovi veličini in kot človeka, ki je pomemben tudi za prihodnost.