Občinstvo pa je najbolj prepričala pesem Še vedno si in obstajaš Veronike Gradišek, so sporočili iz Založbe Pivec.

Finalisti Pesniškega turnirja - vsi so bili nagrajeni z objavo svoje pesmi v letošnjem zborniku. Foto: Založba Pivec/Facebook
Finalisti Pesniškega turnirja - vsi so bili nagrajeni z objavo svoje pesmi v letošnjem zborniku. Foto: Založba Pivec/Facebook

Pesniški turnir Založbe Pivec je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 19. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo 138 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih na Ravnah na Koroškem in v Postojni. Na vsakem je žirija izbrala štiri finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem.

Letošnji finalisti so bili Cvetka Bevc, Matea Gorjup, Veronika Gradišek, Tonja Jelen, Petra Kokol, Nina Kremžar, Miha Marek, Ana Porenta, Metka Ravnik-Glavač, Maja Smotlak, Denis Škofič in Tom Veber.

Zaključni turnir je v petek v Art kavarni v Mariboru simbolno odprla lanska vitezinja Nina Dragičevič z zmagovalno pesmijo leta 2018 In seveda mi ni. Nato se je zvrstilo 12 finalistov, ki so pred pozornim občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi.

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Še vedno si in obstajaš Veronike Gradišek.

Prvič v zgodovini festivala dvojna zmaga
Strokovno žirija, ki so jo sestavljali Anja Golob, Irena Novak Popov in Marcello Potocco, se je prvič v devetnajstletni zgodovini prireditve odločila, da si prvo mesto razdelita dve pesmi, in tako so podelili kar dva viteška naslova. Viteza poezije sta postala Nina Kremžar s pesmijo Mati prve generacije in Denis Škofič s pesmijo Ljudski običaj.

Kovani vrtnici, simbol pesniškega viteštva, jima je predala lanska vitezinja, knjižno in denarno nagrado pa direktorica založbe Milena Pivec. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku.