Pia Prezelj je prejemnica nagrade za najboljši prvenec za roman Težka voda, ki je izšel letos pri založbi Goga. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Pia Prezelj je prejemnica nagrade za najboljši prvenec za roman Težka voda, ki je izšel letos pri založbi Goga. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sorodna novica Za najboljši prvenec 39. SKS-ja so nominirana dela Lare Božak, Laure Buzeti in Pie Prezelj

Žirija, ki so jo sestavljali predsednica Suzana Tratnik ter Nada Breznik in Borut Gombač, je sporočila 33. zmagovalko kategorije za najboljši prvenec, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev v okviru Slovenskega knjižnega sejma. Prepričal jih je roman Težka voda pisateljice in publicistke Pie Prezelj, ki je dobil prednost pred drugima nominiranima romanoma Z luknjami v prepihu Lare Božak in Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti.

Sorodna novica Pia Prezelj: Težka voda

"Prvenec Pie Prezelj poleg filigransko izdelane strukture odlikuje svež in tekoč pripovedni slog, izbrušen do potankosti, v njem pa prepoznamo zrelo in dovršeno pisavo," so zapisali v utemeljitvi. Avtorica je po oceni žirije ustvarila samosvoj, notranje razplasten in izjemno prepričljiv svet starejše ženske, netipične junakinje sodobne literature.

Prezelj se umika od ustaljenega romanesknega okvira z izbiro protagonistke in kraja dogajanja
Delo je napisano v nekakšnem sočasju preteklosti in sedanjosti, vračanju istega ali celo v veččasju, kamor Pia Prezelj spretno umesti tudi epizode junakinjine demence.

"Čeprav je dogajalni prostor romana majhna, tudi zatohla vaška skupnost, se v njej kakor v topli gredi izrišejo družbeni simptomi, bržkone lastni vsakršni skupnosti," še pojasnjujejo člani žirije. "Avtorica v kratkem in premišljeno zgoščenem romanu natančno prikaže odmaknjen svet vdove Ide in njenih najbližjih vaščanov in vaščank, čeprav gre navidezno le za fizično bližino."

Sorodna novica Pia Prezelj: Slovenci smo imeli malo prehitro pot od motike do iPada

Pia Prezelj: Nagrada bo knjigi omogočala še daljše in še lepše življenje
"Hvaležna in počaščena sem, da bralci drobec tega prepoznavajo tudi v Težki vodi in da je takšna pisateljska drža nagrajena z nagrado za najboljši literarni prvenec. Ta bo knjigi omogočala še daljše in še lepše življenje, potovanje po tistih mestih in vaseh, ki jih Ida, protagonistka Težke vode, vezana na lastno hišo in vrt, nikdar ni spoznala. Strašno me veseli, da ta zdaj spoznavajo njo," je ob razglasitvi nagrade povedala Pia Prezelj.

Nagrado za najboljši literarni prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu dobi najboljše prvo izdano leposlovno delo posameznega avtorja, ki je izšlo med dvema knjižnima sejmoma. Podeljuje jo Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije pri GZS-ju. Prvič je bila podeljena na šestem Slovenskem knjižnem sejmu leta 1983, lani je nagrado osvojil Pino Pograjc s prvencem Trgetanje.

V okviru Slovenskega knjižnega sejma bodo podeljene še štiri nagrade: Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo na področju slovenskega založništva in knjigotrštva, velika nagrada slovenskega knjižnega sejma – knjiga leta, najboljša poslovna knjiga, nagrada za najlepšo slovensko knjigo.