Strinjali so se, da gre za utopično pesem, vendar je k miru mogoče stremeti tudi s prizadevanji po uresničevanju mednarodnih zavez.

Na mozaiku v newyorškem Centralnem parku ljudje ob Lennonovem rojstnem dnevu še vedno puščajo rože. Foto: AP
Na mozaiku v newyorškem Centralnem parku ljudje ob Lennonovem rojstnem dnevu še vedno puščajo rože. Foto: AP

Izhodišča za razmišljanje o temi Predstavljajte si, da vsi ljudje ... so podali predsednik odbora Pisatelji za mir pri mednarodnem PEN-u German Rojas iz Čila, predstavnica kubanskega PEN-a Katherine Bisquet, predsednik francoskega PEN-a Antoine Spire, Hanan Awwad iz palestinskega PEN-a in predstavnik slovenskega PEN-a Boris A. Novak, ki je tudi eden od podpredsednikov pri mednarodnem PEN-u.

Odgovor, zakaj pisatelji pišejo, se morda skriva prav v omenjenih Lennonovih besedah, saj se ob svojem delu pogosto sprašujejo, kakšen družbeni red bi spodbujal k miru, ali je potreben enak družbeni red v vseh državah in kakšna je morebitna prihodnost. Vse to pa je lahko po Rojasovih besedah tudi navdih pri nadaljnjem delu mirovnega odbora.

German Rojas: PEN ne more biti nepolitičen
Kot je dejal Spire, vsi govorijo o tem, da si želijo miru, vendar aktualne razmere kažejo drugače. Pri tem je imel v mislih vojno v Ukrajini, ki traja že več kot leto dni, pri čemer je omenil ugrabitve ukrajinskih otrok, ki jim "skušajo vsiliti nov jezik, kar se v celotni zgodovini še ni dogajalo v takšni intenziteti". Proti takšnim rečem se je po njegovi oceni treba boriti.

Iz tega razloga se mu zdi, da organizacija, kot je PEN, ne more biti nepolitična, ampak mora braniti tiste, ki nimajo možnosti izražanja. Spire zagovarja, da bi rusko-ukrajinski konflikt potreboval pogajalsko mizo, pri kateri bi moralo biti vnaprej jasno, da tisti, ki je vojaško močnejši, ne bi še naprej prevladoval. Po njegovih besedah je namreč vzhod Evrope v strahu pred tem, da bi postal žrtev teh razmer. Ob vprašanju, kako priti do miru, pa si je zaželel, da se to ne bi zgodilo po vzoru Münchenskega sporazuma iz 30. let prejšnjega stoletja.

Borisu A. Novaku se govorjenje o miru na splošno v trenutnih okoliščinah po svetu zdi neodgovorno. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Borisu A. Novaku se govorjenje o miru na splošno v trenutnih okoliščinah po svetu zdi neodgovorno. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Katherine Bisquet je delila svoja občutja o tem, kako je doživljala izkušnjo hišnega pripora, v katerem je uteho našla v pisanju. Kubo, ki so jo "ukradli", si namreč predstavlja kot državo, ki bi omogočala svobodo svojim prebivalcem, ki so zdaj potencialni vir priseljevanja za mnoge države.

Na drugi strani je Hanan Awwad opisala razmere v Palestini, kjer "molk velikih sil dopušča genocid". Prepričana je, da bi odbor pisateljev za mir lahko storil več za to, da bi Izrael začel spoštovati mednarodno pravo in dostojanstvo Palestincev, kar bi morda lahko spodbudili s kongresom pisateljev z vsega sveta.

Dopoldansko okroglo mizo so pisatelji uvedli s tradicijo praznega stola, na katerega so simbolno posedli Juliana Assangea in pozvali ZDA, naj umaknejo obtožbe proti njemu. Foto: EPA
Dopoldansko okroglo mizo so pisatelji uvedli s tradicijo praznega stola, na katerega so simbolno posedli Juliana Assangea in pozvali ZDA, naj umaknejo obtožbe proti njemu. Foto: EPA

Boris A. Novak poziva k obsodbi ruske agresije
Borisu A. Novaku
se govorjenje o miru na splošno v trenutnih okoliščinah po svetu zdi neodgovorno. Prepričan je, da bi bilo treba agresijo Rusije v Ukrajini obsoditi na enak način, kot se je to zgodilo v primeru ameriških zločinov v Vietnamu. Po njegovem mnenju je namreč mogoče razumeti spoštovanje do ruske kulture, vendar to nima ničesar opraviti z Vladimirjem Putinom in t. i. Wagnerjevimi plačanci. Kot je spomnil, se je nekaj podobnega dogajalo v Sarajevu v 90. letih, s čimer se javnost sicer šele seznanja.

Dopoldansko okroglo mizo so pisatelji uvedli s tradicijo praznega stola, na katerega so simbolno posedli Juliana Assangea in pozvali ZDA, naj umaknejo obtožbe proti njemu. Udeležence je uvodoma pozdravil blejski župan Anton Mežan, ki je poudaril, da tovrstna srečanja veliko pomenijo tudi za lokalno skupnost, poleg tega je okolje lahko navdih za nova umetniška dela.

V popoldanskem delu bodo pisatelji razpravljali o odnosu literature do resnice v času lažnih novic.