Stefan Bošković (1983), je avtor dveh romanov, zbirke dramskih tekstov in kratke proze, s katero se mu je uspelo tudi uvrstiti v nekaj mednarodnih antologij. Foto: Zajem zaslona
Stefan Bošković (1983), je avtor dveh romanov, zbirke dramskih tekstov in kratke proze, s katero se mu je uspelo tudi uvrstiti v nekaj mednarodnih antologij. Foto: Zajem zaslona

Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica.

Groteskna politična satira, pravzaprav neke vrste politična noir srhljivka
Bošković nagrado SEP prejme za svoj zadnji roman Ministar (Minister), ki mu je že prinesel nagrado Evropske unije za književnost 2020. "Gre za groteskno politično satiro, pravzaprav neke vrste politično noir srhljivko, ki odpira vprašanja politične in družbene tranzicije, vloge nacionalne kulture v sodobni družbi, prepada med politično elito in državljani ter posameznika v igri statusa in moči. Roman je napisan izrazito sveže, narativno kompleksno, sodobno in prepričljivo," piše v utemeljitvi.

Sorodna novica "Ali je strah le druga plat poguma?" Začenja se 36. festival Vilenica.

Nagrajencu bodo omogočili prevod enega od njegovih del v slovenščino in v še en jezik članic SEP po avtorjevi izbiri.

Literatura in vojna: problemi, teksti, konteksti
Festival je v torek uvedel komparativistični kolokvij na temo Literatura in vojna: problemi, teksti, konteksti, ki sta ga vodila Tone Smolej in Igor Žunkovič. "Vsekakor ima vojna v slovenski literaturi pomembno mesto. Zato ne preseneča, da je nekaj največjih slovenskih literarnih imen, na primer Edvard Kocbek, Vitomil Zupan, Lojze Kovačič, povezanih prav z vojno tematiko," je pisalo v napovedi dogodka. Kolokvij je tako skušal "preveriti že ustaljene literarnozgodovinske presoje teh del in hkrati ponuditi nove interpretacijske okvire, ki lahko opozorijo na aktualnost teh besedil tudi danes".

Hkrati je nameraval s svojim širokim pregledom preveriti tudi nekatere novejše teoretske in metodološke modele pri raziskovanju kompleksnih razmerij med književnostjo in vojno ter se tako približati polju 'vojnih študij', ki dobivajo v sodobni humanistiki čedalje prepoznavnejšo vlogo, so zapisali.

Pod geslom Strah in pogum
Veliki nagrajenec letošnje Vilenice je avstrijski pisatelj Josef Winkler, slovenski avtor v središču festivala pa Milan Dekleva. Festival poteka pod geslom Strah in pogum. Idejni fokus med letoma 2020 in 2024 usmerjajo v temo Evropa se širi in krči. Lani so začeli z vprašanjem Quo vadis, osrednje vprašanje letošnje izdaje pa je Ali je strah le druga plat poguma.

Kot že lanski bo festival Vilenica ponovno potekal kot preplet digitalnih vsebin in dogodkov. Po besedah vodje festivala Nane Vogrin so želeli ohraniti programsko shemo, ki bi bila kar se da podobna tisti iz predkoronskih let.