Na arhivski fotografiji iz leta 1999 je Scott Adams z maskotama svojega slavnega lika. Foto: Reuters
Na arhivski fotografiji iz leta 1999 je Scott Adams z maskotama svojega slavnega lika. Foto: Reuters

Scott Adams je v svojem prenosu v živo temnopolte Američane opisal kot "sovražno skupino" in predlagal, naj se belci "poberejo stran od temnopoltih ljudi". To je bil njegov odziv na rezultate ankete, ki jo je opravila konservativna organizacija; ti so pokazali, da naj bi številni temnopolti Američani verjeli, da "ni v redu biti belec".

"Če skoraj polovica vseh temnopoltih ni sprijaznjena z belci ... je to sovražna skupina," je Adams izjavil na posnetku, ki ga je objavil v sredo. "In z njimi nočem imeti nobenega opravka."

Njegove besede so sprožile poplavo ogorčenih odzivov, pa tudi zahtevkov, naj Adamsove stripe časopisi odstranijo s svojih strani. Priljubljeni strip Dilbert se tako umika iz Los Angeles Timesa, iz The Washington Posta, iz vseh časopisov pod okriljem USA Today in številnih drugih, kot gre razbrati iz njihovih izjav za javnost.

"To ni bila težka odločitev," je denimo v odprtem pismu bralcem zapisal Chris Quinn, urednik časopisa Plain Dealer iz Clevelanda. "Nismo dom za podpornike rasizma."

The Los Angeles Times je na svoji spletni strani objavil: "Stripar Scott Adams je v svojem prenosu v živo na YouTubu 22. februarja izrekel žaljiva stališča, ki jih Times zavrača." Razkrili so tudi, da so v zadnjih mesecih štirikrat zavrnili objavo dnevnega stripa Dilbert, ker je kršil načela časopisa.

Scott Adams je ustvaril strip o pisarniškem Sleherniku (Dilbertu) in njegovih nesposobnih sodelavcih. Osrednji antagonist je
Scott Adams je ustvaril strip o pisarniškem Sleherniku (Dilbertu) in njegovih nesposobnih sodelavcih. Osrednji antagonist je "šef s špičastimi lasmi". Foto: Scott Adams

Svoboda govora ne pomeni varnosti pred posledicami
Za medije Adams še ni podal uradne izjave, se je pa odzval na YouTubu: potrdil je, da mu časopisi dejansko odpovedujejo sodelovanje, in dodal, da je to tudi pričakoval. "Do ponedeljka bom večinoma že črtan. Do naslednjega tedna bom tako izgubil večino svojega prihodka," je pripomnil. "Moj ugled je uničen do konca življenja. Od tega si ne moreš opomoči."

Adamsove izhodiščne opazke so bile odziv na anketo družbe Rasmussen, ki je pokazala, da naj bi 26 odstotkov temnopoltih Američanov na izjavo "v redu je biti belec" odgovorilo z "ne strinjam se". Dodatnih 21 odstotkov anketirancev je odgovorilo z "nisem prepričan".

Hkrati so pri Rasmussenu objavili anketo, opravljeno pri tisoč "verjetnih ameriških volivcih", ki je pokazala, da 72 odstotkov Američanov verjame, da je "v redu biti belec", 12 odstotkov pa se jih s tem ne strinja.

V svojem monologu je Adams med drugim izjavil tudi, da se je preselil, da bi se umaknil od temnopoltih ljudi, in druge belce pozval, naj ravnajo enako. "Ne pravim, da začnite vojno ali kaj takega. Samo pravim, da se spravite stran."