Knjige so bile takole zakopane pod tlemi. Foto: Metropolitanska policija
Knjige so bile takole zakopane pod tlemi. Foto: Metropolitanska policija

Policisti so jih v sredo odkrili med preiskavo hiše v pokrajini Neamț na severovzhodu Romunije. Med "izjemno dragocenimi" knjigami so denimo prve izdaje del Galilea in Isaaca Newtona, poroča BBC.

Januarja 2017 so jih iz skladišča pretihotapili tatovi. Izrezali so luknje na strehi skladišča v Felthamu, nato pa so se izognili senzorjem, je v izjavi zapisala londonska metropolitanska policija. Moški so po podatkih policije del romunske tolpe organiziranega kriminala.

Skupina je odgovorna za vrsto vlomov v skladišča po vsej Veliki Britaniji. Odkritje se je zgodilo po tem, ko je policija od junija 2019 izvedla preiskave na 45 naslovih po Veliki Britaniji, Romuniji in Italiji, pravijo preiskovalci. Doslej so obdolžili trinajst ljudi, od katerih jih je dvanajst že priznalo krivdo.

Tudi skice de Goye
Med dragocenostmi je več umetniških del izredno visoke vrednosti, med drugim zapiski v avtorstvu Danteja Alighierija in skice španskega slikarja Francisca de Goye ter dela Galilea in Isaaca Newtona iz 16. in 17. stoletja.

"Te knjige so izjemno dragocene, še pomembneje pa so nenadomestljive in so zelo pomembne za mednarodno kulturno dediščino," je povedal Andy Durham iz specialne enote metropolitanske policije.

Knjige naj bi ponudili na dražbi v Las Vegasu
Dela so bila shranjena v skladišču, saj naj bi jih v kratkem odpeljali na posebno dražbo knjig v Las Vegas. Tatovi so tedaj prerezali streho skladišča v Felthamu v bližini letališča Heathrow in se spustili dvanajst metrov do tal ter se ob tem popolnoma izognili senzorjem gibanja, poroča tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci pravijo, da romunska tolpa pripelje svoje člane v Združeno kraljestvo, da izvedejo različna kazniva dejanja. Zatem jih odpeljejo nazaj v Romunijo, z njimi pa odpotujejo tudi ukradeni predmeti. Skupina naj bi bila povezana s številnimi romunskimi kriminalnimi družinami, ki so del kriminalne skupine Clamparu.