Jože Valentič se je lani poslovil v svojem oseminšestdesetem letu. Foto: Radio ARS
Jože Valentič se je lani poslovil v svojem oseminšestdesetem letu. Foto: Radio ARS

Igri bo mogoče prisluhniti v četrtek ob 20. uri na Programu Ars, kjer jo bodo prenašali v neposrednem prenosu iz Doma Ivana Cankarja na Vrhniki.

Prav na ta dan pa se je pred dvestotimi leti rodil Dostojevski, zato bo večer posvečen v čast obema – Valentiču in ruskemu pisatelju. Po predvajani igri bo sledil pogovor z Borutom Kraševcem, prevajalcem del Dostojevskega.

Priredba romana Bratje Karamazovi

Kot opisujejo na radiu Ars, je mladega Vrhničana Jožeta Valentiča, takrat študenta radijske in gledališke režije, Dostojevski tako prevzel, da je leta 1985 njegov roman Bratje Karamazovi priredil in ga pod vodstvom mentorja Dušana Mauserja zrežiral za diplomsko nalogo ter bil zanj ocenjen z odliko.

Eden največjih literatov 20. stoletja Fjodor Mihajlovič Dostojevski na portretu Vasilija Perova iz leta 1872. Foto: Wikipedia
Eden največjih literatov 20. stoletja Fjodor Mihajlovič Dostojevski na portretu Vasilija Perova iz leta 1872. Foto: Wikipedia

Skušal je prodreti v duševnost enega od bratov, Mitje, in skozi njegovo zapleteno psiho dojeti svet in odnose z ljudmi, ki so mu bili blizu, na drugi ravni pa je poudaril sodni proces v povezavi z umorom Mitjevega očeta, zaradi katerega je bil obsojen. Mitja je namreč okosteneli sodni oblasti in mentaliteti tuj in nedoumljiv, zato se obtoženec ne more izmazati kljub nepriznavanju krivde.

Javno poslušanje diplomske radijske igre

Zanj je bilo to delo ključno za začetek njegove skoraj štiri desetletja dolge, predane radijske kariere. "Vrhničani ga poznajo kot prizadevnega člana skupnosti, saj je organiziral in režiral številne kulturne prireditve v domačem kraju," so zapisali ob dogodku. Njegov obširni režijski opus pa obsega skoraj tristo radijskih iger in številne literarne oddaje. Pod nekatere radijske igre se je podpisal kot avtor, številne je za radio priredil.

To bo prvo javno predvajanje njegove diplomske radijske igre, ob tem se bodo spomnili obletnice njegove prezgodnje smrti. Program Ars dogodek prireja v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika.

Kraševec je prevajalec najobsežnejše biografije Dostojevskega

Na Arsu se bo večer nadaljeval s pogovorom s Kraševcem, ki je prevajalec najobsežnejše biografije Dostojevskega ruske avtorice Ljudmile Saraskine in njegovih romanov Ponižani in razžaljeni, Dnevnik pisatelja (2. del) in Bratov Karamazovi. Ob svojem prevajalskem delu ruskih besedil klasikov in sodobnih piscev pa je avtor lani s kresnikom nagrajenega romana Agni. Za roman je bil ovenčan tudi z nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec. Z njim se bo po predvajani igri pogovarjala dramaturginja Vilma Štritof.