J. K. Rowling so v preteklosti na račun njene transfobije na družbenih omrežjih kritizirali predvsem LGBTQ-aktivisti. Foto: EPA
J. K. Rowling so v preteklosti na račun njene transfobije na družbenih omrežjih kritizirali predvsem LGBTQ-aktivisti. Foto: EPA
Sorodna novica Rushdie ni več na medicinskem ventilatorju in lahko govori

"Grozljiva vest. Trenutno mi je zelo slabo. Naj bo vse v redu z njim," je v petek tvitnila avtorica knjig o Harryju Potterju, ki je sicer na Twitterju precej aktivna. Uporabnik omrežja, ki je na Twitterju pod imenom Meer Asif Asiz, je na to odgovoril: "Ne skrbi, ti boš naslednja."

J.K. Rowling je s svojimi sledilci delila posnetek zaslona z grožnjo in se vsem zahvalila za podporo. "Policija je vpletena (in je bila že vpletena v zvezi z drugimi grožnjami)," je povedala. Predstavnik škotske policije je potrdil, da so prijeli prijavo grožnje prek spleta in da so v zvezi s tem odprli preiskavo.

Isti račun na Twitterju je objavljal tudi pohvalne tvite o možaku, ki je v zvezni državi New York Rushdieja napadel in petnajstkrat zabodel z nožem. Grožnje, ki jo je naslovil na slavno pisateljico, zdaj na spletu ni več.

Sorodna novica Svet o Rushdieju: "Zgled vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene"

Korporacija Warner Bros Discovery, katere filmska veja je producirala filme o Harryju Potterju, je v izjavi za javnost "ostro obsodila" kakršne koli grožnje, naslovljene na pisateljico. "Podpiramo njo ter vse pisce in ustvarjalce, ki pogumno izražajo svojo ustvarjalnost in mnenja. Pri WBD verjamemo v svobodo izražanja, v miroljuben diskurz in v podporo vsem, ki se izpostavijo v javni sferi."

"Po tem nerazumnem nasilnem dejanju v New Yorku smo z mislimi pri Salmanu Rushdieju. Podjetje ostro obsoja kakršno koli obliko nasilja, groženj ali ustrahovanja, kadar se mnenja, prepričanja in misli morda razhajajo".

Twitter ni zaznal kršitve
J.K. Rowling se je po pomoč obrnila tudi na Twitter. "@TwitterSupport, kakšne so možnosti za podporo?", je tvitnila. Sledilcem je posredovala tudi njihov odgovor: "Po pregledu razpoložljivih informacij smo ugotovili, da v prijavljeni vsebini ni bilo kršitev Twitterjevega pravilnika. Cenimo vašo pomoč in bomo hvaležni, če se boste v prihodnosti oglasili ob novih morebitnih kršitvah."

Pisateljica na to odvrača: "Saj je tole vaš pravilnik, kajne? 'Nasilje: prepovedano je groziti z nasiljem posamezniku ali skupini ljudi. Prepovedujemo poveličevanje nasilja ... Terorizem/nasilni ekstremizem: prepovedano je groziti z ali promovirati terorizem ...'".