Vsako leto slovenski bibliobusi prevozijo več kot 100 tisoč kilometrov. Foto: BoBo
Vsako leto slovenski bibliobusi prevozijo več kot 100 tisoč kilometrov. Foto: BoBo

Slovenske potujoče knjižnice imajo skoraj 19.000 aktivnih članov, od tega jih je dobra polovica mladih. Na leto jih obišče okoli145.000 bralcev, ki si izposodijo do 750.000 knjig.

Danes si jih je bilo mogoče ogledati v središču našega glavnega mesta, kjer letos zaznamujejo 50 let delovanja Potujoče knjižnice. Osemnajst potujočih knjižnic je zasedlo eno izmed ulic v središču Ljubljane in odprlo svoja vrata radovednim mimoidočim. Poleg slovenskih so bili tu še bibliobusi iz Hrvaške in Madžarske.

"Mogoče je potujoče knjižničarstvo še na neki način bolj romantično ali pa resnično ima prav tiste korenine v tem pristnem stiku z bralci," je dejala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko.

Prvi bibliobusi so se na slovenskih cestah pojavili v 70. letih, a že pred tem so knjige na druge načine našle pot do bolj oddaljenih bralcev.

"Sama dejavnost potujočih knjižnic pa je stara že več kot 150 let, ko je predhodnik potujočih knjižničarjev Lovro Stepišnik v košu, v košari, nosil knjige naokoli, spodbujal ljudi k branju in izobraževanju, predvsem pa je s tem krepil narodno zavest in nekako hotel zavreti prodirajoč nemški jezik," je dejala predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Damjana Vovk.

Letos mineva 50 let, odkar je na svojo krstno vožnjo zapeljal prvi bibliobus Mestne knjižnice Ljubljana. Bibliobus vsak delovni dan oskrbuje prebivalce oddaljenih vasi in zaselkov v desetih občinah. Ustavi se tudi v domovih starejših občanov, šolah za otroke s posebnimi potrebami in ženskem zaporu na Igu.

"One pridejo k nam že z izdelanimi seznami, to so taki dolgi seznami /.../. Tudi tiste z zaprtega oddelka oskrbijo potem prek drugih, da dobijo knjige, ki si jih želijo," pravi vodja Potujoče knjižnice Ljubljana Neja Drevenšek.

Sočasno s festivalom poteka tudi mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic.

Potujoče knjižnice obiskujejo 84 občin