Na Trubarjevi domačiji na Rašici ob današnjem državnem prazniku organizirajo tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na Trubarjevi domačiji na Rašici ob današnjem državnem prazniku organizirajo tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Primož Trubar

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Besedni ustvarjalci na Rašici
Trubarjeva domačija na Rašici je znova prizorišče tradicionalnega literarnega večera Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku. Kot je zapisano v vabilu, je večer postal svečana akademija DSP-ja. Na dogodku se srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj.

Letos so se predstavili lanski dobitnik Jenkove nagrade Brane Mozetič, lanska dobitnica kresnika Veronika Simoniti, letošnji dobitnik desetnice Damijan Šinigoj, lanski dobitnik nagrade Novo mesto Sergej Curanović in letošnji dobitnik Prešernove nagrade za poezijo Brane Senegačnik.

Od kdaj državni praznik?

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je tedanjemu predsedniku Slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa v državni zbor, ki ga je sprejel junija 2010.

V letu 500. obletnice Trubarjevega rojstva je bila ta uvrščena na Unescov svetovni seznam obletnic. Trubarjevo mednarodno veljavo so ob tem opredelili s tremi razlogi: preoblikovanje ljudske izreke v enega od evropskih jezikov, umeščenost v takratne evropske tokove ter duhovno in etično ozaveščanje ljudstva.

Domačija že zmeraj ni spomenik kulturnega pomena
Vendar kljub vsemu Trubarjeva domačija še zmeraj ni kulturni spomenik državnega pomena. Kot je z Rašice za Televizijo Slovenija poročala Špela Kožar, bi ga – če bi odločali domačini – za kulturni spomenik državnega pomena razglasili že pred 35 leti. Vendar jih na ministrstvu za kulturo ne slišijo, saj menijo, da v primeru tamkajšnjega mlina ne gre za njegovo originalno rojstno hišo, saj naj bi se po novih dognanjih rodil v nekem drugem mlinu. Po njenih besedah "iz Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da je lahko na Rašici takih domačij štiri oziroma pet. In da kar se tiče originalnosti, je težko govoriti, saj vemo, v kaj vse je bil vpet ta prostor – od požarov do vdorov. Hkrati opozarjajo, da je mogoče priimku Trubar tukaj slediti vse do zgodnjega 17. stoletja".

Dodala je še misel literarnega zgodovinarja Matjaža Kmecla, da je bila na tem prostoru leta 1986 Zdravljica razglašena za državno himno, zatorej nima ta prostor le zgodovinske, temveč tudi simbolno vrednost. Opomnila je še, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) že leta 2018 podal pozitivno mnenje k razglasitvi domačije za kulturni spomenik državnega pomena.

Ob dnevu Primoža Trubarja na njegovi domačiji na Rašici

Razstava in koncert
V Občini Velike Lašče so zvečer odprli 39. likovno razstavo Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj, ki nosi naslov Umetnost kot javna dobrina. V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici.

Trubarjevo delo Katekizem. Foto: BoBo
Trubarjevo delo Katekizem. Foto: BoBo

Spomin na Trubarja tudi ob Soči
V Sovodnjah ob Soči ob 13. obletnici odkritja doprsnega kipa v Rubijah v sredo pripravljajo poklon Primožu Trubarju. S prireditvijo se bodo pred Rubijskim gradom sočasno poklonili očetu slovenskega jezika ob 513. obletnici rojstva. Kot so spomnili v vabilu, je Trubarjevo ime trdno vezano na goriški prostor oziroma Sovodnje ob Soči, saj je "slovenski pridigar" večkrat prenočeval v tamkajšnjem Rubijskem gradu.

Dvakrat poročen uspešen poslovnež
Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc je za Televizijo Slovenija dejal, da je "preboj, ki ga je naredil Trubar, enak osamosvojitvi Slovenije. Gre za osamosvojitev jezika, za instalacijo jezika v evropski prostor, za identiteto nekega sicer majhnega, vendar trdoživega naroda. Tudi 30-letnica osamosvojitve Slovenije je enak dogodek – dobili smo nacionalno državo, tako kot imamo nacionalni jezik. Mislim, da si ne moremo želeti več od tega, da ohranimo, kar imamo."

Glede Trubarja samega je Merc poudaril, da je bil "zelo uspešen poslovnež, bil je tudi celo dvakrat poročen. Mislim, da gre za človeka izjemnih sposobnosti, tako da se poleg literarnih, jezikovnih in zgodovinskih postulatov, ki jih je vzpostavil, velja ozreti tudi na njegovo bolj profano sporočilo: biti uspešen poslovnež, imeti svoj jezik in biti samostojen v idejnem in političnem smislu."

Dušan Merc ob prazniku Primoža Trubarja

Počastitev v predsedniški palači in tudi pred njo
V počastitev državnega praznika je bila med 9. in 16. uro pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske, so sporočili iz predsednikovega urada. V predsedniški palači je ob državnem prazniku dan odprtih vrat, predsednik republike Borut Pahor pa je v veliki dvorani sprejel dijake Srednje zdravstvene šole Postojna, ki so med epidemijo covida-19 pomagali v Domu upokojencev Ajdovščina, in učence 3. razreda Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro. "Tudi vi ste plačali visoko ceno in mi, kot odgovorni, se moramo tega zavedati in vam pomagati pri napredku v vašem šolanju in pri drugih težavah, ki so nastale pri nekaterih. To se mi zdi zelo pomembno," jih je nagovoril predsednik.

"V vašem in mojem imenu bomo ob današnjem prazniku, dnevu Primoža Trubarja, poslali vsem našim ljubim Slovenkam in Slovencem, državljankam in državljanom, prisrčno voščilo in jim zaželeli, da bi lahko kot vaši starši in stari starši uživali v vašem odraščanju v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ki je del Evropske unije, del zahodnega sveta. Da bi živeli v miru, varno, v blaginji in da bi lahko vi in vaši otroci razvijali vse talente po najboljših močeh in da bi država ustvarjala približno enake možnosti, da bi bilo to mogoče, ne glede na družbene in socialne razlike med vami. To je moja želja ob današnjem prazniku," je še dejal predsednik republike.

Nato so skupaj prisluhnili krajšemu glasbenemu programu, ki sta ga pripravila dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Maj Brinovec in Štefan Kosirnik.

Prihaja še festival Peti inu obstati
Trubarjeva domačija na Rašici bo 26. junija gostila tretji festival Peti inu obstati, ki predstavlja uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce ter skupine različnih žanrov. Letos bodo nastopili Rudi Bučar, Igor Leonardi z Ano Vipotnik (Fake Orchestra) ter Primož Turk s Skrajneži.

Primož Trubar: En regišter...