Na sejemskem odru bodo ves dan potekali predstavitve knjig in glasbeni dogodki; prireditev, ki letos poteka že tretjič, se je začela ob desetih dopoldne.

Sejem na zraku je ime dobil kot prvi javni kulturni dogodek po vsesplošnem zaprtju v času pandemije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sejem na zraku je ime dobil kot prvi javni kulturni dogodek po vsesplošnem zaprtju v času pandemije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ko zapreš dobro knjigo, si drugačen, kot si bil, preden si jo odprl. Nekaj v tebi se je premaknilo, spremenilo. Literatura ne spreminja le na mentalni ravni, spreminja na ravni vibracij. Ko se beseda dotakne bralca, v njem zgane nove, drugačne vibracije, privlači druge ljudi, sproža druge dogodke. Ustvarja drugačen svet.

Nina Kokelj in Luna J. Šribar, iz poslanice Društva slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu knjige

Kot so zapisali na spletni strani pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, je sejem v parku Zvezda "odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig". Sodeluje 50 založnikov, ki so za sejem pripravili poseben izbor knjig s sejemskimi popusti. S sejmom – in v soorganizaciji Založbe Sanje – se bo praznovala tudi Noč knjige, zato bo sejem odprt do 22.00.

Številni založniki so prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in predstavitve knjig. Ob stojnicah avtorji in avtorice podpisujejo knjige, pogovori in predstavitve knjig bodo potekali tudi na sejemskem odru, kjer se je program ob 10.00 začel z glasbeno budnico Brencl bande.

Za 19.00 na sejmu napovedujejo pesniško branje avtorjev založbe Črna skrinjica z improviziranim zvočenjem, ki ga bo povezoval Dejan Koban. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Za 19.00 na sejmu napovedujejo pesniško branje avtorjev založbe Črna skrinjica z improviziranim zvočenjem, ki ga bo povezoval Dejan Koban. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Opoldne se je začel dogodek In memoriam: Dubravka Ugrešić (odlomke berejo in se pogovarjajo Tanja Božić, Dijana Matković, Lidija Dimkovska in Đurđa Strsoglavec; s Svetlano Slapšak se bo pogovarjal Sašo Puljarević.) Ob 14.00 bo novo knjigo predstavil Vinko Moderndorfer (Samota), uro pozneje Metod Pevec (Greh), ob 16.00 Jernej Sever in Nina Kokelj (Legenda o varuhih življenja), ob 17.00 Lucijan Zalokar (Dirka od bloka do drevesa: šport, morala, doping in nevednost), ob 18.00 pa bosta o knjigi kolumbijskega avtorja Evelia Rosere spregovorili prevajalka Tina Malič in kritičarka Silvija Žnidar.

Ni treba, da imamo samo en knjižni sejem
Kot je spomnila Tina Popovič iz pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, in vodja zavoda Divja misel, je v času pandemije covida-19 omenjena pisarna skupaj s skupnostjo založnikov in založnic organizirala Sejem na zraku in spletni Sejem s kavča. Izkazalo se je, da uspešna organizacija in izvedba sejma nista tak organizacijski zalogaj in da lahko v Ljubljani, Unescovem mestu literature, te pripravijo in ponudijo večkrat, ob različnih priložnostih. Izkazalo se je tudi, da je založniška oz. literarna skupnost več kot pripravljena združiti moči, kar potrjuje tudi navdušen odziv obiskovalcev.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sejem na zraku je ime dobil kot prvi javni kulturni dogodek po vsesplošnem zaprtju v času pandemije. 22. in 23. aprila praznujemo tudi Noč knjige, zato bo Sejem na zraku, ki bo za prijetno vzdušje osvetljen z namiznimi svetilkami, odprt do 22. ure.

Sodelujejo založbe:

Anksio; Avrora AS, d. o. o.; Beletrina; BUČA; Cankarjeva založba; Cela Pametna Založba; Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo; Črna skrinjica; DESA MUCK BLAŽINA; Društvo za informiranje o islamu; DZS, d. d.; Hart založba; Hiša knjig; Kooperativa THD (Založba /*cf., Krtina, Sophia, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Studia humanitatis); KUD Sodobnost International; LUD Literatura; Miš založba; Mladinska knjiga; Modrijan; Revija Razpotja; samozaložniki Tomaž Caserman, Gabrijela Duh, Mojca Rudolf, Nataša Rupena, A.B. Krooss, Sara Tezak, Theo Mihajlović, Alicia Peljhan, Stan Dirdeny, Weaver Bella; Sidarta; Slovenska kinoteka; Slovenska matica; Slovenski gledališki založniki (SLOGI, MGL, EMANAT, MASKA); Stripburger/Forum Ljubljana; Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport; ŠKUC in Center za slovensko književnost; VigeVageKnjige; založba Didakta; Založba Družina; Založba Goga; založba Iskanja; Založba Malinc; Založba Morfem; Založba Pivec; Založba Sanje; založba UMco/revija Bukla; Založba VBZ; Založba Vida/Ocean; Založništvo tržaškega tiska; Znanstvena založba Filozofske fakultete UL; ZRC SAZU, Založba ZRC.

V drugem največjem slovenskem mestu pa so Kulturno društvo Mariborska literarna družba, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor organizirali pesniško jutro Z blago mislijo se ju dotaknemo v Literarni hiši Maribor. Odprto branje so posvetili spominu na umrli pesnici Alenko Glazer in Milo Vlašić.

V Mariboru je MKC Maribor v počastitev letošnjega svetovnega dneva knjige pripravil večdnevni literarni program med 17. in 25. aprilom. Dogodke je pospremila razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti.

Unesco je leta 1995 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

V Ljubljani knjižni Sejem na zraku