Serija knjig o Harryju Potterju je navdušila na milijone bralcev po vsem svetu, ki še danes zvesto spremljajo novosti v povezavi s fantazijskim svetom čarovnikov. Foto: AP
Serija knjig o Harryju Potterju je navdušila na milijone bralcev po vsem svetu, ki še danes zvesto spremljajo novosti v povezavi s fantazijskim svetom čarovnikov. Foto: AP

Idejo za Harryja Potterja je dobila na vlaku iz Manchestra v London leta 1990, je nekoč povedala avtorica J. K. Rowling.

Pot do uspeha prek vrste zavrnitev
Pisanje prve knjige ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika. Začetki niso bili obetavni. Knjigo je Rowling pisala po edinburških kavarnah v obdobju, ko sta s hčerko živeli od socialne podpore. Sprva je od založnikov dvanajstkrat slišala besedico ne, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Šele pri založbi Bloomsbury, trinajsti založbi po vrsti, ki ji je posredovala svoj rokopis, so zgodbe čarovniškega vajenca vzbudile zanimanje.

Sorodna novica Dražba redkih izdaj Harryja Potterja, "svetega grala za zbiratelje"

Vodja založbe Nigel Newton je takrat prvo branje prepustil svoji osemletni hčerki Alice. "Znova se je pojavila uro pozneje v nekakšnem transu," je Newton nedavno povedal za britanski The Guardian. In tako se je začela pot Harryja Potterja na knjižne police, najprej britanske. Kratico J. K. Rowling ji je predlagal prav on, saj se je bal, da dečki ne bodo hoteli brati fantazijskega romana, ki ga je napisala ženska.

Še vedno veliko povpraševanje po prvi knjigi
Prva izdaja prvega dela Harry Potter in kamen modrosti je izšla v zgolj 500 izvodih v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile na prodaj v knjigarnah. Danes prva izdaja velja za zaželen zbirateljski predmet, za katerega je treba odšteti zajeten kup denarja.

A ko so se prvi bralci potopili v čarobni svet Bradavičarke, šole za čarovništvo, ter spoznali in vzljubili Harryja Potterja ter njegova prijatelja Hermiono in Rona, je to zagnalo manijo. Še danes, ko so romane že zdavnaj prenesli tudi na veliko platno, se knjige še vedno zelo dobro prodajajo.

Med zvezde je filmska saga izstrelila tudi mlade igralce Daniela Radcliffa (Harry Potter), Emmo Watson (Hermiona Granger) in Ruperta Grinta (Ron Weasley).

Podoba Harryja pred Hogwarts Expressom, vlakom, ki ga pelje v slavno šolo, je ena najbolj prepoznavnih knjižnih naslovnic v otroški literaturi. Naredil ga je avtor in ilustrator Thomas Taylor, takrat star 23 let in zaposlen v otroški knjigarni. V Bloomsburyju je odložil svoj vzorčni portfelj, ki prikazuje zmaje.

Sorodna novica 20 let Harryja Potterja: čarovnik, ki je sprožil bralsko revolucijo

"Nekaj ​​dni pozneje je zazvonil telefon in (založnik) Barry Cunningham iz Bloomsburyja me je vprašal, ali bi rad naredil naslovnico za novo knjigo nove avtorice, za katero še nihče ni slišal," je dejal Reuters. "In takoj sem bil precej navdušen, zato sem rekel da. In seveda nisem imel pojma, kaj bo to postalo."

Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju je izšel leta 2007. Romani so bili do zdaj prodani v več kot 500 milijonih izvodov. J. K. Rowling se je s tem vpisala med najbogatejše Britance in najpremožnejše pisatelje na svetu.

Leta 2014 je izšla tudi študija, v kateri italijanski znanstveniki ugotavljajo, da branje knjig o Harryju Potterju mladim pomaga razvijati čut za empatijo. Spoznavanje s temi knjigami "je izboljšalo odnos do istospolno usmerjenih" med italijanskimi srednješolci in britanskim študentom pomagalo razumeti stisko beguncev, je poročala publikacija Scientific American.

Daniel Radcliffe je bil ob začetku snemanja filmov o Harryju Potterju star komaj 11 let. Foto: IMDb
Daniel Radcliffe je bil ob začetku snemanja filmov o Harryju Potterju star komaj 11 let. Foto: IMDb

Saga o čarovniškem vajencu za Veliko Britanijo, domovino Harryja Potterja, pomeni tudi velik turistični magnet. V Oxfordu turisti vsako leto obiščejo knjižnico Bodleian, kjer so snemali različne prizore iz Bradavičarke. Vedno nove obiskovalce privabljajo tudi filmski studii Making of Harry Potter v bližini Londona ter slovita londonska železniška postaja King's Cross.

Pred oboževalci čarovniških dogodivščin niso na varnem tudi v Walesu. Filmski grob Harryjevega hišnega vilinca Trapetsa je namreč na obali Freshwater West v tamkajšnji grofiji Pembrokeshire. Ker je na obali vedno gneča in polno nogavic, ki jih oboževalci pustijo za rešitev vilinca, so prebivalce že povprašali, ali naj grob odstranijo.

"Če ga bodo odstranili, bodo oboževalci preprosto zgradili novega," je za britanski BBC povedala Victoria MacLean, krajevna oboževalka Harryja Potterja. "Ker jih je na milijone," je dodala.