Črnjanska enota koroške knjižnice še pred prenovo. Foto: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Črnjanska enota koroške knjižnice še pred prenovo. Foto: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Občina Črna na Koroškem, ki se od leta 2017 ponaša z nazivom Branju prijazna občina, je prenovo prostorov in nakup nove opreme za knjižnico financirala iz lastnega proračuna. Prenovljene prostore knjižnice bodo zaradi epidemije in koronakrize uradno odprli z virtualnim dogodkom prek spleta. Slavnostni dogodek pa se bo odvil na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, je na spletni novinarski konferenci pretekli teden povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Županja upa, da bodo s prenovljeno knjižnico pridobili še kakšnega dodatnega bralca, sicer pa poudarja, da Črnjani radi obiskujejo knjižnico in radi berejo. "Črnjani smo zvesti bralci, zvesti obiskovalci knjižnice, zato se mi zdi ta obnova pomembna," je dejala županja. V prenovljeni knjižnici bodo posebne police namenili knjigam, ki so jih napisali domačini iz Črne.

Izposoja v enoti Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika v Črni, ki je sicer odprta dvakrat tedensko, zaradi obnove ni bila prekinjena, saj so uredili nadomestno knjižnico eno nadstropje nižje. Morda bo knjižnica zaradi selitve informacijsko-komunikacijske opreme zaprta le v četrtek, 4. februarja, je pojasnila direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Irena Oder.

Koroška osrednja knjižnica ima v črnjanski občini še eno enoto, in sicer v Žerjavu, ter izposojevališče v Podpeci. "Glede na vse to lahko rečemo, da občani radi veliko in dobro berejo," je dejala tudi Irena Oder in dodala, da je ne nazadnje tudi njihova lastna produkcija knjig kar velika.

V knjižnici v Črni imajo za bralce na voljo okoli 9800, v Žerjavu 2200, v Podpeci pa okoli 300 knjig.