Na simpoziju se bodo spraševali, kaj bralec pričakuje od kritike, kaj je kritika v očeh bralca ter kaj v očeh njene avtorice ali njenega avtorja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dvodnevno tradicionalno srečanje tujih in slovenskih kritičark ter kritikov poteka danes in v petek, letos seveda zaradi epidemioloških razmer v spletni obliki.

Simpoziju je mogoče slediti na spletni strani www.umetnostkritike.com

Laični bralec kritike v skrajšani obliki najpogosteje srečuje na obrobju časopisnih strani in spletnih portalov, ki so ostali zavezani kulturi in umetnosti, strokovni jo bere in objavlja v revijah, ki vztrajajo pri bolj poglobljeni refleksij sodobne literarnoumetniške produkcije, so zapisali ob simpoziju, ki ga pripravljajo Aljaž Koprivnikar, Maša Pfeifer, Tanja Petrič in Ana Geršak.

"Skoraj zagotovo pa je mogoče trditi, da prostor kritike ni prostor, v katerega bi potencialni naslovnik vstopal naključno," so zapisali organizatorji simpozija, ki bo potekal pod okriljem Društva slovenskih literarnih kritikov in v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature.

Možnost razširitve kritiškega prostora in diskurza zunaj nacionalnih meja publicistike
Simpozij bo prevpraševal tudi funkcijo kritiki formalno podobnih besedil, kot so promocijska besedila založb in institucij, spletni zapisi knjižnih vplivnežev, mnenja in ocene literarnoumetniških del z družbenih omrežij. Kritiki bodo odgovarjali na aktualna vprašanja, vezana na spremembe znotraj literature in družbe, pod drobnogled bodo vzeli potek procesa vrednotenja umetnosti in ugotavljali možnost razširitve kritiškega prostora in diskurza zunaj nacionalnih meja publicistike.

Na vprašanje, ali se kot družba sploh še zavedamo, kaj je kritika in zakaj je ta pomembna, bodo v svojih prispevkih odgovarjali Daniel Terkl (Avstrija), Luke Cassidy (Irska), Ondrej Buddeus (Češka) ter slovenski kritiki Mojca Pišek, Nika Švab, Robert Kuret in Larisa Javernik.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gostje simpozija, ki prihajajo z različnih kritiških področij, bodo v prispevkih in diskusijah raziskovali potencial kritike slovenske in tuje literarne, pa tudi širše umetniške produkcije. Raziskovanje bo potekalo v sklopu dveh podtem: Kritika mladinske književnosti – tudi v luči mednarodnega knjižnega sejma v Bologni – in Kritika slovenske književnosti v tujejezičnih okoljih v povezavi s predsedovanjem Slovenije EU-ju in prihodnje predstavitve na sejmu v Frankfurtu.

Poleg tega pripravljajo še širšo razpravo z naslovom Literarna kritika zunaj nacionalnih okvirjev in virtualno Srečanje slovenskih kritikov, na katerem bodo govorili o presečiščih kritiškega diskurza, različnih formatih in področjih kritike ter njenem položaju v domačem prostoru.