Med 16 avtorji marčevskega pisma, ki razburja okvirno 7300 članov PEN-a Amerika, so Naomi Klein (na fotografiji), Michelle Alexander, Hisham Matar, Isabella Hammad in Zaina Arafat. Foto: EPA
Med 16 avtorji marčevskega pisma, ki razburja okvirno 7300 članov PEN-a Amerika, so Naomi Klein (na fotografiji), Michelle Alexander, Hisham Matar, Isabella Hammad in Zaina Arafat. Foto: EPA

V največjem od več kot 100 centrov Mednarodnega PEN-a se v zadnjih treh mesecih poglablja razdor zaradi vojne na Bližnjem vzhodu. Po poročanju portala Guardian je v zadnjih mesecih več sto članov s protestnim pismom in odpovedjo sodelovanja na prireditvi s častno gostjo Mayim Bialik, igralko iz serije Veliki pokovci (The Big Bang Theory) in odkrito podpornico izraelske vojne ofenzive, izrazilo nestrinjanje s temeljnimi vrednotami tega združenja književnikov, ki naj bi se zavzemalo za mir, svobodo izražanja in neomejeno kroženje idej med narodi. PEN Amerika so obtožili molka ob nasilju nad palestinskimi novinarji, pisatelji in pesniki ter pozvali k povečanju podpore humanitarnim organizacijam in prizadevanjem za premirje. Po več javnih pismih je PEN Amerika včeraj odgovoril z dejanji – napovedali so serijo pogovorov s kritiki PEN-a in finančno podporo zaščiti palestinskih književnikov in književnic.

Kritike neustreznega odziva organizacije na izraelske vojaške operacije
Zadnje protestno dejanje, ki je sprožilo buren odziv vodstva ameriškega PEN-a, je bilo javno pismo skupine 16 avtorjev in avtoric, med katerimi so Naomi Klein, Michelle Alexander, Hisham Matar, Isabella Hammad in Zaina Arafat, ki so zavrnili sodelovanje na enem od največjih letnih dogodkov združenja, festivalu PEN World Voices, ki ga prirejajo v maju. Skupina je obtožila organizacijo, da je s tem, ko ni pravočasno pozvala k prekinitvi ognja v petmesečni vojni, "izdala svojo zavezanost miru in enakosti za vse ter svobodi in varnosti pisateljev po vsem svetu". "Palestinski pesniki, znanstveniki, pisatelji, novinarji in esejisti so tvegali vse, tudi svoja življenja in življenja svojih družin, da bi svoje besede delili s svetom. Vendar se zdi, da jim ameriški PEN ni pripravljen odločno stati ob strani," so še zapisali.

Predsednica PEN-a Amerika Jennifer Finney Boylan. Foto: AP
Predsednica PEN-a Amerika Jennifer Finney Boylan. Foto: AP

Povabilo pisateljem na razpravo o različnih pogledih
Vodstvo PEN-a Amerika, ki mu od decembra lani predseduje pisateljica in kolumnistka Jennifer Finney Boylan, se je včeraj odzvalo na javno pismo, ki ga je v tem času podpisalo že več kot 1300 članov. V odzivu so bili jasni: "Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, sporazumu, ki lahko omogoči nujen dostop humanitarne pomoči in trajni mir." Vodstvo upa, da bo z organizacijo dogodka, na katerem načrtujejo dialog o odzivu literarne in umetniške skupnosti na vojno in na katerega bodo povabljeni tudi "udeleženci z različnimi pogledi, tudi kritični do PEN-a Amerika", pripomogla k razumevanju njenega stališča, ki je, kot vztraja, ponuditi platformo za različna mnenja.

Vse večje razočaranje zaradi kritik na račun organizacije
Vodstvo PEN-a Amerika prav tako navaja, da bo v sklad za nujne primere PEN s sedežem na Nizozemskem nakazal "znaten finančni prispevek" za palestinske pisatelje, ki naj bi po navajanju portala Guardian znašal približno 100.000 dolarjev. "Očitali so nam antisemitizem, protipalestinsko pristranskost, nepravičnost do Izraela, dvojna merila, moralno dvoličnost in vpletenost v genocid," so zapisali v odzivu. "Nekatere povratne informacije so javne, druge zasebne, nekatere pa so postale osebne. Kot skupnost smo zgroženi, ko smo priča brutalnemu davku človeškega trpljenja. [...] Kot organizacija, odprta za vse pisatelje, ne vidimo druge možnosti, kot da ostanemo dom tej raznolikosti mnenj in perspektiv, četudi za nekatere prav ta odprtost postane razlog za izstop."