Foto: Založba Miš
Foto: Založba Miš

Projekt darilno slikanico tudi letos pripravljajo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s partnerji in podporniki. Šole so prosili, naj slikanice razdelijo ob zaključku šestega nacionalnega meseca skupnega branja, v tednu otroka, ki bo potekal od 2. do 8. oktobra. Tako se želijo pokloniti letošnji 70-letnici delovanja Zveze prijateljev mladine Slovenija.

V družbi tistih, ki nam dajejo pravljice
Ob podelitvi bodo najmlajše tudi letos obiskali slovenski ustvarjalci: 4. oktobra bo v OŠ Metlika in OŠ Podzemelj Špela Frlic, 6. oktobra v OŠ Rodica Ivan Mitrevski, prvošolce na Tržaškem pa bo obiskal domačin in avtor slikanice Marko Kravos.

V dvojezični knjigi so zbrane tri pravljice. Zajec zvitorepec pripoveduje o zajcu, ki se zvito reši iz lisičinih krempljev, začne prodajati srečo in obogati. Za nameček si omisli še malce bolj razkošen rep, kot smo ga pri zajcih vajeni, in celo ladjo, ki ga pripelje v cirkus.

V pravljici Rozamunda, Hudik in paž Nace spremljamo, kako kraljična Rozamunda po strašni pomoti pade v roke zlobnemu Hudiku. Njena usoda je odslej odvisna le od iznajdljivosti paža Naceta.

V pravljici Hiša selivka pa srečamo dečka Luko, ki hišico babice in dedka spremeni v bujen vrt, ki marsikomu vzbudi tek. Ker se kradljivci in nadloge vrstijo druga za drugo, se Luka odloči hišico preseliti. In to kar po zraku.

Projekt so pripravili ob podpori Javne agencije za knjigo RS in drugih podpornikov.