Zala Vidic (prejemnica nagrade za kratko zgodbo) in Dušan Šarotar (predsednik žirije za kratko zgodbo). Foto: KUD Sodobnost
Zala Vidic (prejemnica nagrade za kratko zgodbo) in Dušan Šarotar (predsednik žirije za kratko zgodbo). Foto: KUD Sodobnost

Pri založbi KUD Sodobnost International, ki letos praznuje 20 let, obenem proslavljajo tudi 20-letnico podeljevanja nagrade za najboljšo kratko zgodbo in za esej, ki jo vsako leto razpisuje revija Sodobnost. Letos so nagradili Zalo Vidic za kratko zgodbo Zadeva: Prošnja za nakup stolov in esej Ivana Verča z naslovom Klice tihe pripadnosti.

Kratka zgodba Zadeva: Prošnja za nakup stolov Zale Vidic "vzbuja dve nasprotujoči si asociaciji, saj ga lahko bralec razume kot prozaičen in suhoparen naziv uradnega dopisa ali – diametralno nasprotno – kot ime nadvse intrigantnega detektivskega dosjeja", piše v obrazložitvi nagrade.

Paradoksalno se izkaže, da sta pravzaprav pravilni obe razumevanji, saj se pod formalno krinko uradnega dopisa – prošnje za nakup stolov –, ki ga mati nedonošenke napiše predstojniku oddelka porodnišnice, skriva tako presunljiv in neposreden izsek iz življenjskega vsakdana mater, dojenčkov in zaposlenih na oddelku za nedonošenčke, da bralca "v hipu preplavijo močna čustva, kot bi padli v samo srce kriminalnega zapleta", je še zapisala žirija. To so letos sestavljali Dušan Šarotar kot predsednik ter Nada Breznik in Majda Travnik Vode.

Za nagrado so bile sicer nominirane še kratke zgodbe Andreja Kranjčeca, Manke Kremenšek Križman, Nine Majer Ivanetič, Maje Novak, Roka Sande, Barice Smole, Helene Šuklje, Katje Šušteršič in Neve Lučke Zver. Ob jubilejni podelitvi nagrade za najboljšo zgodbo je vseh 20 doslej nagrajenih zgodb objavljenih v antologiji Pod perutjo vesolja, so sporočili iz KUD-a Sodobnost International.

Ivan Verč (prejemnik nagrade za najboljši esej) in Alenka Urh (predsednica žirije za najboljši esej). Foto: KUD Sodobnost
Ivan Verč (prejemnik nagrade za najboljši esej) in Alenka Urh (predsednica žirije za najboljši esej). Foto: KUD Sodobnost

Žirija v sestavi Alenka Urh (predsednica) ter Jože Horvat in Evald Flisar pa je letos podelila tudi 20. nagrado za najboljši esej, ki so jo namenili delu Klice tihe pripadnosti Ivana Verča. Po navedbah žirije avtor v nagrajenem eseju "z izjemno svežim pristopom obravnava zgodovino Slovanov in Slovencev". Esej po mnenju žirije odlikujeta analitična globina in sposobnost, da dejstva preteklosti osvetli z različnih gledišč ter pri tem "žarke svetlobe vrže tudi na bolj osojne predele zgodbe, ki ji rečemo zgodovina", med drugim piše v obrazložitvi.

Za nagrado za najboljši esej so bili nominirani še Nenad Jelesijević, Helena Koder, Nara Petrovič, Miha Pintarič, Barica Smole, Igor Šmid, Matjaž Zorec ter Mojca Pišek in Primož Vidovič s po dvema esejema.

Obenem so podelili tudi dve priznanji in nagrado sončnica na rami. Priznanji sončnica na rami sta prejeli Marta Strahinić iz Ljudske knjižnice Metlika in Irena Senčar z Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, nagrado pa Metka Kostanjevec s Prve gimnazije Maribor.