Foto: Velenjska knjižna fundacija
Foto: Velenjska knjižna fundacija

Na festivalni slavnostni akademiji Poetična Slovenija v Velenju so podelili tri literarne nagrade in eno plaketo. Poleg velenjice – čaše nesmrtnosti, ki jo podeljujejo že 18 let, so podelili še mednarodno Pretnarjevo nagrado 2024, ki jo je letos s častnim naslovom "ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika" prejel Miran Košuta.

Literarno nagrado za najboljši slovenski knjižno objavljen literarni potopis preteklega leta oz. krilato želvo je dobil Marjan Rajšp za literarni potopis Doseg bega.

Lirikonov zlat, literarno priznanje oz. plaketo za vrhunske oz. najboljše festivalne prevode novejše poezije za odrasle pa so prejeli Klemen Pisk ter skupaj Špela Sevšek Šramel in Miha Kragelj.

Tridnevni Lirikonfest je gostil 21 slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev, mednarodnih posrednikov novejše poezije, slovenske književnosti in jezika ter kantavtorjev.

Poleg izvirnih in prevodnih pesniških branj v prepletu z izbranim slovenskim literarnim potopisom je predstavil 21 novejših slovenskih pesniških zbirk za odrasle zadnjih treh let.

Za velenjico so bili poleg obeh lavreatov sicer nominirani še Cvetka Bevc, Marij Čuk, Aleš Jelenko, Cvetka Lipuš in Anja Zag Golob.