Pisatelj se je v pogovoru z novinarji med drugim odzval na aktualno dogajanje v svetu in umetno inteligenco. Foto: EPA
Pisatelj se je v pogovoru z novinarji med drugim odzval na aktualno dogajanje v svetu in umetno inteligenco. Foto: EPA

"Sem proti vojni, saj v vojni umirajo nedolžni. V vojni je takojšnja žrtev resnica. Vedno je težko presoditi, kaj se v resnici dogaja," je na vprašanje o trenutnih razmerah po svetu, zlasti o dogajanju na Bližnjem vzhodu, povedal Rushdie.

Mini Trumpi vznikajo po svetu
Priznani pisatelj, ki je bil avgusta lani med nastopom v ZDA tarča napada, zaradi katerega je oslepel na desno oko, je razmere v svetu označil kot tvegane za demokracijo, a hkrati v isti sapi dodal, da ne ve, ali je to mogoče preseči, saj sam ni dober napovedovalec prihodnosti. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi porasta kulta osebnosti po svetu. Poimensko je pri tem omenil ZDA z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in Indijo. "Mini Trumpi vznikajo po svetu," je opozoril.

Salmanu Rushdieju, ki je verjetno ena glavnih zvezd Frankfurtskega knjižnega sejma, bodo v nedeljo ob sklepu podelili nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Foto: EPA
Salmanu Rushdieju, ki je verjetno ena glavnih zvezd Frankfurtskega knjižnega sejma, bodo v nedeljo ob sklepu podelili nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Foto: EPA

Najbolje bi bilo, da podelitev Adanii Šibli izvedejo čim prej
Glede odpovedi podelitve nagrade palestinski pisateljici Adanii Šibli v sklopu Frankfurtskega knjižnega sejma je izrazil upanje, da ni šlo, ko je bila podelitev preložena, zgolj za evfemizem. Najbolje bi bilo, da podelitev izvedejo čim prej, morda že jutri, pravi.

Pisatelj je tudi sam dobitnik priznanja, ki ga bodo podelili v sklopu sejma, in sicer na zadnji dan dogodka mu bodo izročili nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Nagrajen je "zaradi svoje neomajnosti, zavezanosti življenju in tega, ker bogati svet s svojim veseljem do pripovedovanja zgodb", beremo v obrazložitvi. Nagrada mu veliko pomeni, pravi. Med preteklimi nagrajenci so tudi njegovi prijatelji in tisti, ki jih sam občuduje, zato je zelo počaščen, da bo letos to nagrado prejel tudi sam.

"Ne maram knjig, ki mi sporočajo, kako naj razmišljam, temveč knjige, ki me napeljujejo k razmišljanju," pravi pisatelj. Foto: EPA

Predsednica sveta nagrade Karin Schmidt-Friderichs je pisatelja označila za velikega pripovedovalca zgodb, a tudi za politično osebnost, ki se za človekove pravice in svobodo izražanja bori na najbolj miroljuben mogoč način – z besedami. Nagrado mu po njenih besedah podeljujejo tudi za "njegov da življenju in za zgodbe, ki jih je prinesel v naša življenja".

Rushdie se po lanskem napadu redko pojavlja v javnosti. Za njim je težko leto, a je vesel, da je preživel napad in da se je vrnil dokaj zdrav. Razkril je, da je pred desetimi dnevi končal svojo zadnjo knjigo, ki govori prav o napadu. Izšla bo aprila prihodnje leto. "Bilo je zelo osebno in resnično sem čutil, da je nemogoče pisati o čemer koli drugem," je povedal o vsebini knjige z naslovom Knife: Meditations After an Attempted Murder. Na vprašanje, kje je našel energijo, da je preživel napad, je na kratko in hudomušno odvrnil: "Imam skriti vir, ne smem povedati, kje to je."

Edino, kar znam, je pisanje, in če bi nehal, bi bil brez dela
Pisanje vidi kot privilegij, zakaj bi torej nehal pisati, se vpraša. Edino, kar znam, je pisanje, in če bi nehal, bi bil brez dela. Rad sem zaposlen, je sklenil.

Prepričan je, da kaže literatura pot v svet odprtosti in raznolikosti ter s tem strpnosti. "Ali ima to kakšen vpliv na politično sfero, res ne morem reči. In literaturi nočem pripisati stvari, ki jih ne zmore," je še dodal.

Brez umetnosti bi bili ljudje zelo osiromašeni
Vsakdo lahko piše o vsem, edino vprašanje, ki je pomembno, je, ali to počne dobro ali slabo, meni Rushdie. Moč pisanja je zanj predvsem v pripovedovanju zgodb. Ne samo pisanje, umetnost na sploh je največja odlika človeštva. Brez umetnosti bi bili ljudje zelo osiromašeni, je prepričan. Svoj odnos do umetne inteligence je ponazoril z naslednjimi besedami: "Pred nekaj dnevi so mi pokazali spletno orodje Chat GPT in od njega zahtevali, naj napiše 300 besed v slogu Salmana Rushdieja. To, kar je prišlo ven, so bile navadne smeti, saj bi vsak, ki je kdaj prebral mojih 300 besed, vedel, da tega nisem napisal jaz, je ponazoril."

Pisatelj se podelitve veseli in je počaščen, nagrado pa je označil za eno najpomembnejših v svetu knjig in umetnosti.
Pisatelj se podelitve veseli in je počaščen, nagrado pa je označil za eno najpomembnejših v svetu knjig in umetnosti. "Videti svoje ime ob imenih – naj naštejem le nekatera, Amartya Sen, Anselm Kiefer, Susan Sontag, Chinua Achebe, Tsitsi Dangarembga, Svetlana Aleksievič, David Grossman in Mario Vargas Llosa – je pravi privilegij." Foto: EPA

Bolj kot umetna inteligenca na področju pisanja ga skrbita razvoj programske opreme za lažne glasove in vizualna programska oprema. "To se mi zdi nevarno." Chat GPT nima smisla za humor, ni originalen (...), "a mogoče bom čez deset minut dal drugačen odgovor", se je še pošalil.

Pisatelj, ki na novinarska vprašanja odgovarja kratko in z veliko mero humorja, je glede knjig, ki ga nagovarjajo, dejal: "Ne maram knjig, ki mi sporočajo, kako naj razmišljam, temveč knjige, ki me napeljujejo k razmišljanju."