Za nagrado za najboljši literarni prvenec sejma se potegujejo Sergej Curanović, Borut Kraševec, Vesna Liponik, Anja Novak in Goroslav Vukšić.

Tudi Slovenski knjižni sejem bo letos prvič potekal na spletu. Foto: BoBo
Tudi Slovenski knjižni sejem bo letos prvič potekal na spletu. Foto: BoBo

Za nagrado SKS se potegujejo strip Zorana in Ivana Smiljanića Črni plamen (založba ZRC), priročnik Mihe Kovača Berem, da se poberem (Mladinska knjiga), delo s področja humanistike Boštjana Videmška Plan B (UMco), strokovna monografija Jožeta Pirjevca Partizani (Cankarjeva založba) in literarno delo Petre Pogorevc oziroma biografija Rac (Beletrina).

Nominirance izbrala žirija, o nagrajencu bodo presojali obiskovalci
Medtem ko je nominirance izbrala žirija v sestavi Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar, Domen Fras in Tone Smolej kot predsednik, bodo prejemnika nagrade izbrali obiskovalci sejma. Ti lahko svoj glas oddajo vse do 26. novembra. Razglasitev velike nagrade SKS – knjiga leta pa bo potekala v petek, 27. novembra, ob 18. uri, kar bo na ogled na spletni strani sejma.
Žirija je letos izbirala med več kot 70 knjigami, ki so jih predlagale založbe, ob te pa dodala še svoje naslove. Za nagrado se lahko poteguje izvirno delo iz slovenske založniške produkcije različnih žanrov, razen učbenikov in znanstvenih publikacij, izdano med 1. oktobrom 2019 in in 30. septembrom 2020.

Organizatorji napovedujejo 14 spletnih dogodkov s prenosom v živo. Foto: BoBo
Organizatorji napovedujejo 14 spletnih dogodkov s prenosom v živo. Foto: BoBo

Najboljši prvi zapisi
Ožji izbor za nagrado za prvenec so zaupali žiriji v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus in Veronika Šoster. Izbirali so med 27 knjigami, ki so prispele na razpis, izbrali pa pet del. Nominirani so Plavalec Sergeja Curanovića (Cankarjeva založba), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), delo roko razje Vesne Liponik (Škuc), Rane, rane Anje Novak - Anjute (Sanje) ter Norci pomorci Goroslava Vukšića - Goga (Beletrina). Nagrajenca bodo razglasili v torek, 24. novembra, v okviru knjižnega sejma. V ponedeljek pa bodo razglasili tudi Schwentnerjevega nagrajenca.

Slovenski knjižni sejem bo potekal med 23. in 29. novembrom, in sicer prvič na spletu. Poleg sejemskega dela bodo v 36. izdaji ponudili kar 14 spletnih dogodkov s prenosom v živo, kar je po besedah predsednika upravnega odbora sejma Zdravka Kafola deset več od sprva načrtovanih.

80 let Nika Grafenauerja
Sejem bo 23. novembra, ob 18. uri, uvedla uvodna prireditev v obliki literarnega večera z izbranimi povabljenimi književniki – Barbaro Korun, Borutom Gombačem, Markom Levačićem in Nušo Ilovar, uvodni nagovor pa bo imel pesnik Niko Grafenauer, ki mu bodo tudi sicer ob 80. rojstnem dnevu pripravili posebno prireditev.

Med gosti bo tudi Tadej Golob, ki bo prvič javno spregovoril o nedavni nesreči in o svoji novi knjigi Virus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Med gosti bo tudi Tadej Golob, ki bo prvič javno spregovoril o nedavni nesreči in o svoji novi knjigi Virus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tadej Golob o novi knjigi Virus
Dan pozneje, v torek, 24. novembra, bodo gostili pisatelja Tadeja Goloba, ki bo prvič javno spregovoril o nedavni nesreči in o svoji novi knjigi Virus.

Narazen, a vendarle skupaj
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS-ju bo sicer v sodelovanju s Cankarjevim domom ponudila spletno razstavišče, nakupovanje knjig in pestro spremljevalno dogajanje s spletnimi dogodki za splošno in strokovno javnost. Sejemsko dogajanje bo potekalo v duhu časa oz. epidemije koronavirusa pod geslom Narazen, a vendarle skupaj.