Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Zgodba o Melhiorci temelji na resnični zgodovinski osebnosti iz 18. stoletja in vključuje osrednja elementa kulturne dediščine in identitete Idrijskega – dediščino živega srebra in idrijsko čipko.

O človeški iznajdljivosti, nasilju in ljubezni
Melhiorca je bila izjemno prebrisana in zanimiva osebnost, so zapisali v muzeju. Leta 1729 so njo in njene pajdaše zaprli na idrijski grad in proti tihotapski tolpi sprožili velik kazenski proces. Slikanica, ki obsega 32 strani, vije zgodbo o prebrisanih junakih, hoji po meji prepovedanega, človeški iznajdljivosti, nasilju in ljubezni.

Izvirne ilustracije tihotapke Melhiorce je ustvarila Irena Gubanc, ki je slikanico tudi oblikovala. "Ker se tihotapci vedno trudijo, da bi njihova prepovedana dejanja ostala skrita, smo med strani slikanice skrili sedem posebnih strani, ki se vam bodo razkrile s pomočjo pametnega telefona in aplikacije Melhi AR. Ta z novimi 2D- in 3D-vsebinami – obogateno resničnostjo – nadgrajuje in bogati slikanico," so še razkrili v muzeju.

Knjigo je z vsebinami obogatil Bor Hojs s Studiem Tibor. Izvirne vsebine med drugim obsegajo 3D-model gradu Gewerkenegg, na katerem je pred 300 leti potekal omenjeni proces. Na zadnjih straneh knjige pa predstavljajo še kratek oris zgodovinskega ozadja zgodbe o tihotapki.