Slavnostna akademija z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo

Slavnostno akademijo v Sokolskem domu Gorenja vas je dopolnila uprizoritev po scenariju in v režiji Andreja Šubica, ki je prikazala osebnost in delo Ivana Tavčarja (1851–1923). Osrednja pozornost je bila naravnana na Poljance kot skupnost, saj je Tavčar pri njej črpal svoj navdih.

Do konca leta 2023 se bo v Poljanski dolini in v Ljubljani zvrstila še vrsta dogodkov v okviru Tavčarjevega leta. Celoten program si lahko ogledate tukaj.

Življenjska pot, ki uči o pomenu vztrajnosti in prizadevanja
Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je v nagovoru poudaril, da se moramo tudi v današnjih časih mnogih resnih izzivov zgledovati po Tavčarju, se srečevati, iskreno in spoštljivo pogovarjati ter usklajevati rešitve v dobro vseh državljanov. Poudaril je, da imamo ogromno razlogov za to, da se zgledujemo po Tavčarju, in da ga njemu posvečeno leto navdaja z optimizmom. "Hvale vredno je, da se v času teh hitrih sprememb in bliskovitega tempa življenja znate ustaviti, ozreti v preteklost in iz nje črpati navdih in zglede za sedanjost, o čemer priča tudi sam naslov današnje akademije Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo," je dejal Lotrič.

Sorodna novica Tavčarjevo leto se bo razpenjalo med vijugastimi potmi, med knjigami in parlamentarnimi sejami

Dodal je, da se ga upravičeno spominjamo kot enega najboljših slovenskih pripovednikov 19. stoletja. Nekoliko manj pa je širši javnosti znano, da se je Tavčar posvečal tudi politiki in je bil pomemben akter v prelomnem času razpada Avstro-Ogrske. Pojasnil je, da življenjska pot otroka kajžarja, ki mu je bil kot najstarejšemu sinu namenjen duhovniški poklic, do študija prava, županovanja Ljubljani in lastništva dvorca Visoko ni bila lahka ter nas uči o pomenu vztrajnosti in prizadevanja.

Uči pa nas tudi pomena sodelovanja, združevanja moči in izmenjave mnenj. "Ta njegova povezovalna drža je bila tudi razlog za to, da mu je ob njegovi smrti 19. februarja 1923 slovensko časopisje obeh političnih polov namenilo veliko prostora, pa tudi s pohvalami njegovih človeških lastnosti ni skoparilo," je poudaril.

Osrednji govornik, predstavnik programskega odbora Tavčarjevega leta in Tavčarjev stanovski kolega, odvetnik Peter Čeferin, je predstavil predvsem njegovo odvetniško pot. Tudi Čeferin je poudaril, da se je treba zgledovati po Tavčarju. Prepričan je tudi, da obstaja povezava med odvetništvom in pisateljevanjem, saj odvetnik od blizu spozna veliko zgodb. Zaradi ugleda in vpliva, ki ga je imel kot odvetnik, pa je Tavčar zavzemal tudi najpomembnejše politične položaje tistega časa.

Zavzemanje za vsakovrstno svobodo posameznika
Kot je poudarli Čeferin: "Sodobniki so njegovo odvetniško pisarno imenovali trdnjava liberalizma, ker se je zavzemal za ekonomsko, versko, politično in nazorsko svobodo posameznika. Zavzemal se je za temeljne ideje, kot so ustava, liberalna demokracija, svobodne in pravične volitve, človekove pravice in svoboda veroizpovedi. Zavzemal se je za enakopravnost vseh ljudi, za enakost pred zakonom in za avtonomijo narodov."

Izjemnost Tavčarjevega delovanja in širino njegove osebnosti so prek odlomkov iz predstav Raubarski cesar, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Cvetje v jeseni, Medrug Polanci in Visoška kronika prikazali člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane. Prek videonagovora se je oglasila ambasadorska Tavčarjevega leta, igralka Milena Zupančič, ki je spregovorila o svojih spominih na snemanje Cvetja v jeseni pred 50 leti.

Tudi Sokolski dom Gorenja vas zaznamuje 100 let
S slavnostno akademijo so v Poljanski dolini zaznamovali tudi stoletnico Sokolskega doma, med pobudniki sokolskega gibanja je bil namreč tudi Tavčar. Njegovo vsestransko delovanje služi kot rdeča nit letošnjega Tavčarjevega leta.

Slavnostna akademija ob Tavčarjevem letu