Na Dunaju te dni poteka že 15. knjižni sejem, v okviru katerega se bo predstavilo tudi več slovenskih avtoric in avtorjev. Foto: Pixabay
Na Dunaju te dni poteka že 15. knjižni sejem, v okviru katerega se bo predstavilo tudi več slovenskih avtoric in avtorjev. Foto: Pixabay

Po uspešni predstavitvi slovenskih avtorjev na Frankfurtskem knjižnem sejmu se bodo mnogi izmed njih zdaj predstavili tudi na dunajskem.

Sorodna novica Maja Haderlap z romanom Nočne ženske v ožjem izboru za avstrijsko književno nagrado

Ta bo do 12. novembra potekal na dunajskem sejmišču Messe Wien, program že 15. sejma pa napoveduje več kot 350 pogovorov in prireditev z več kot 400 avstrijskimi in tujimi avtorji iz skupno 25 držav.

V četrtek, 9. 11., bo dopoldne v ORF Bühne tako mogoče prisluhniti Maji Haderlap, ki bo govorila o svojem delu Nočne ženske, zvečer pa bo Drago Jančar v Alte Schmiede govoril o svojem zadnjem romanu Ob nastanku sveta.

Maja Haderlap v knjigi pripoveduje “o življenju treh generacij koroških žensk, o njihovi vpetosti v vsiljene in ponotranjene vzorce ter o njihovem boju za samostojnost. Zgodba o nočnih ženskah je zgodba o izgubi, molku in krivdi, v kateri se kljub vsemu ne odreče strpnosti in medsebojnemu spoštovanju, morda celo ljubezni," so zapisali v predstavitvi knjige na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

V delu Ob nastanku sveta nas Jančar ponovno postavlja v Maribor petdesetih let 20. stoletja, in sicer v delavsko predmestje, kjer se ljudje, zaznamovani z vojnimi ranami ter spomini, trudijo vzpostaviti novo življenje. Glavni junak je tokrat avtor sam, zgodba pa kruto resničnost prepleta s prizori iz sveta domišljije.

Na sejmu bo ob predstavitvi slikanice Adam in tuba potekala tudi delavnica. Foto: Založba Miš
Na sejmu bo ob predstavitvi slikanice Adam in tuba potekala tudi delavnica. Foto: Založba Miš

Maja Kastelic in Žiga X Gombač bosta v petek, 10. novembra, na podlagi knjige Adam in njegova tuba dopoldne vodila otroško delavnico, popoldne pa bo v Kinderbühne potekala še predstavitev same knjige.

Mojca Kumerdej bo na Dunajskem knjižnem sejmu predstavila svojo knjigo Pod površjem. Foto: BoBo
Mojca Kumerdej bo na Dunajskem knjižnem sejmu predstavila svojo knjigo Pod površjem. Foto: BoBo

Slikanica o sprejemanju in sodelovanju, ki je bila v letu 2022 prejemnica priznanja zlata hruška kot znaka kakovosti, bralce s pripovedjo o artistični družini Purzlovski in njihovih dih jemajočih trikih popelje v svet cirkusa.

Tako v petek kot v soboto se bo mogoče udeležiti predstavitve del Mojce Kumerdej in Vinka Mödendorferja. Skupaj bosta najprej v Österreichische Gesellschaft für Literatur, govorila o svojih knjigah Pod površjem (Kumerdej) in Druga preteklost (Möderndorfer), dan za tem pa bosta v razmiku ene ure pogovor ponovila še v Donau Lounge.

Delo Pod površjem je sestavljeno iz trinajstih zgodb, ki razkrivajo mnogim na prvi pogled nevidna brezna, v katerih se skrivajo strašne in temne stvari. V zgodbah se prepletajo grozote, hrepenenja in sanje, ne manjka pa tudi avtoričinega značilnega prefinjenega humorja.

Möderndorfer, Flisar, Elsner, Rosina

Roman Vinka Möderndorferja se z večplastnim portretom vaške skupnosti v obdobju dvajsetih let prejšnjega stoletja, nacionalsocialistične okupacije, komunistične vladavine in nazadnje padca komunizma, osredotoča na sledi, ki jih tovrstni politični konflikti, pa tudi individualna čustva puščajo na življenjih vpletenih.

Sorodna novica Nagrada zlatirepec gre stripu Črni plamen dvojca Smiljanić

Predstavljen bo tudi strip
Slovensko prisotnost na sejmu bosta v soboto v prostorih Radia Wien-Bühne zaključila Zoran in Ivan Smiljanić s predstavitvijo stripa Črni plamen. Začetek fašističnega nasilja v Trstu leta 1920.

Strip se skozi življenji izmišljenih junakov Josipa Furlana in Giuseppeja Pazzija osredotoča na dogodke ter zgodovinska dejstva, povezane s požigom Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920. Čas prve svetovne vojne, razpada avstro-ogrske monarhije in rojstvo italijanskega fašizma so glavni zgodovinski tokovi, v ozadju katerih Ivan in Zoran Smiljanić skozi prijateljstvo dveh fantov dokumentirata pojav rasizma in etničnih napetosti v Trstu.

Od večjih imen bo na sejmu prisoten tudi prejemnik letošnje Nemške knjižne nagrade Tonio Schachinger, svoji najnovejši deli pa bosta med drugim predstavila tudi norveški avtor kriminalk Jo Nesbø in avstrijski pisatelj Arno Geiger.