Britanska knjižna nagrada, ki velja za glavno nacionalno založniško nagrado, letos zaznamuje okroglih 30 let. Ob priložnosti so pri reviji The Bookseller, ki jo podeljuje, razglasili seznam 30 del, ki so najbolj zaznamovala britansko založništvo v jubilejnem obdobju. Ožji izbor finalistov bodo naznanili marca, zmagovalno knjigo pa maja.

Prvi roman o Harryju Potterju, ki je pri odraslih zanetil ljubezen do mladinske književnosti, ob katerem je odraščalo že več generacij otrok in ki je bil založniška megauspešnica, je prav gotovo soliden kandidat za zmago. Foto: AP
Prvi roman o Harryju Potterju, ki je pri odraslih zanetil ljubezen do mladinske književnosti, ob katerem je odraščalo že več generacij otrok in ki je bil založniška megauspešnica, je prav gotovo soliden kandidat za zmago. Foto: AP
Ali pa smo morda pozabili, kakšen tektonski premik se je zgodil s prihodom žanra, ki so ga pokroviteljsko krstili za
Ali pa smo morda pozabili, kakšen tektonski premik se je zgodil s prihodom žanra, ki so ga pokroviteljsko krstili za "pornografijo za mamice"? Foto: AP

Ni prostora za snobizem
Urednik pri The Bookseller in predsednik žirije za jubilejno nagrado Philip Jones je povedal, da bi radi s priznanjem predstavili najboljše dosežke v pisanju in založništvu, torej knjige, ki so v preteklih 30 letih izstopale v svojem žanru in sprožile različne trende. "V tem pogledu je Stephenie Meyer za vampirske romance naredila to, kar Hilary Mantel pomeni za zgodovinski žanr. Obe sta mojstrici svoje obrti in vplivni sili za založništvo."

Narobe bi bilo sklepati, da so najvplivnejša dela pisali predvsem literarni titani: velik del knjig, ki so se znašle na seznamu, so napisali takrat še popolnoma neznani ustvarjalci ‒ vsi poznamo primer Harryja Potterja, a podobno velja tudi za Severni sij, Petdeset odtenkov sive, Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa ... "Bili so nekaj posebnega v svojem trenutku: začeli so trend, zasnovali svojo znamko ali vdihnili novo življenje svoji založbi."

Od vampirjev do receptov
Zanimivo je, kako pisana paleta del se je znašla na seznamu 30 del, ki se potegujejo za jubilejno britansko knjižno nagrado. V širši konkurenci so namreč knjiga spominov nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame Sanje mojega očeta: Zgodba o rasi in dediščini, z bookerjem nagrajena knjiga Volčji dvor (Wolf Hall) britanske pisateljice in kritičarke Hilary Mantel, erotična knjiga E. L. James Petdeset odtenkov sive in del vampirske sage Somrak Stephenie Meyer z naslovom Jutranja zarja, pa tudi kuharica Jamieja Oliverja 5 sestavin.

Med nominiranimi deli so tudi roman Beli zobje pisateljice Zadie Smith, duhoviti potopis Leto dni v Provansi Petra Maylea, med knjigami za mlade bralce pa sta bila na seznam uvrščena prvi del fantazijske sage o mladem čarovniku Harryju Potterju J. K. Rowling ter kultni fantazijski roman britanskega pisatelja Philipa Pullmana Severni sij.

Sredi marca bo znano, katere knjige se bodo uvrstile v ožji nabor za nagrado: takrat bodo uredniki razkrili še enega kandidata, t. i. "jokerja". Veliki nagrajenec bo razglašen 18. maja.

Britanska knjižna nagrada: najvplivnejša knjiga zadnjih 30 let

Leto dni v Provansi, Peter Mayle, 1990
Božič Delie Smith, 1991
Divji labodi, Jung Chang, 1992
Knjiga umetnosti (Phaidon), 1995
Dolžina, Dava Sobel, 1997
Severni sij, Philip Pullman, 1997
Harry Potter in kamen modrosti, JK Rowling, 1998
Dnevnik Bridget Jones, Helen Fielding, 1998
Corellijeva mandolina, Louis de Bernières, 1998
Ilustrirana mama, Jacqueline Wilson in Nick Sharratt, 2000
Beli zobje, Zadie Smith, 2001
Sahara, Michael Palin, 2003
Brick Lane, Monica Ali, 2004
Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, Mark Haddon, 2004
V mojih nebesih, Alice Sebold, 2004
Da Vincijeva šifra, Dan Brown, 2005
Zverjašček, Julia Donaldson in Axel Scheffler, 2005
Zvok smeha, Peter Kay, 2007
Tisoč veličastnih sonc, Khaled Hosseini, 2008
Jutranja zarja, Stephenie Meyer, 2009
Dekle z zmajskim tatujem, Stieg Larsson, 2009
Sanje mojega očeta, Barack Obama, 2009
Volčji dvor, Hilary Mantel, 2010
En dan, David Nicholls, 2010
Kako biti ženska, Caitlin Moran, 2011
Petdeset odtenkov sive, EL James, 2012
Eleanor Oliphant je povsem v redu, Gail Honeyman, 2018
Normalni ljudje, Sally Rooney, 2019
Izgubljene besede, Jackie Morris in Robert Macfarlane, 2018
Pet sestavin, Jamie Oliver, 2018